Розпочати нове життя з Житомирською політехнікою: досвід професора Умезава Ханако, громадянки Японії

Shares

Умезава Ханако, випускниця Лондонської школи економіки, професор, професор кафедри права та правоохоронної діяльності факультету публічного управління та права Державного університету «Житомирська політехніка»

А: Хано, вже майже рік, як Ви проживаєте в Україні та працюєте в Житомирській політехніці. Розкажіть, будь ласка, з чого все почалося?

 Х: Саме так. Я приїхала до Житомира в серпні 2019 року працювати на посаді професора кафедри права та правоохоронної діяльності факультету публічного управління та права Державного університету «Житомирська політехніка». Мене запросили викладати навчальні курси «Міжнародні організації» та «Сталий розвиток» для здобувачів вищої освіти, зокрема іноземних студентів. У курсі «Міжнародні організації», який я викладала протягом осіннього семестру, йшлося про загальні особливості структури та діяльності всесвітніх та регіональних міжнародних організацій, таких як Організація Об’єднаних Націй (ООН), Європейський Союз (ЄС), Африканський Союз (АС) та інші. Значну роль було відведено питанню співпраці України та ЄС. Курс «Сталий розвиток» припав на весняний семестр, напрочуд важкий для усіх нас, враховуючи ситуацію з пандемією COVID-19. На щастя, технічна потужність Житомирської політехніки сприяла створенню належних умов для повноцінного забезпечення дистанційної освіти. За допомогою онлайн-лекцій та супровідних матеріалів мені вдалося пояснити студентам доволі складні терміни та концепції, що дало змогу студентам оволодіти матеріалом у повному обсязі. Однак, безперечно, спілкування в аудиторії є продуктивнішим та більш мотивуючим як для студента, так і для викладача.

А: Так, справді, останніх декілька місяців були доволі напруженими. Проте терпіння та праця все перемагають.

Х: (Посміхається) Саме так!

А: Ханако, дозвольте, будь ласка, поцікавитися Вашими науковими здобутками та кроками до підкорення наукового Олімпу.

Х: Наразі я активно займаюся науковими дослідженнями та вже маю низку публікацій у співавторстві, зокрема з пані Елізабет Майнор (Elizabeth Minor) (Радник, Лондон, Великобританія) та доктором Метью Брей Болтон (Університет Пейс, Нью-Йорк, США). Статтю присвячено питанню подолання наслідків використання ядерної зброї. Незабаром я виступатиму доповідачем на  щорічній конференції ACUNS-2020 (Academic Council on the United Nations), яка відбудеться 25-27 червня 2020 року у Лондоні. У доповіді я зосереджуся на особливостях політики сталого розвитку та парадигми прав людини. Враховуючи обставини, спричинені пандемією COVID-19, та чинні обмеження, конференція відбудеться з використанням віртуальної платформи.

А: Щиро раді Вашим здобуткам та бажаємо успішної доповіді. Хано, поділіться, будь ласка, враженнями як це жити в Україні та працювати у Житомирській політехніці.

Х: З радістю. Цей навчальний рік є по-справжньому винятковим для мене. За останні 13 років викладацької діяльності я мала нагоду багато подорожувати, тимчасово проживала в п’яти країнах. Однак, вперше проживаю в одній зі східноєвропейських країн – Україні. Серед труднощів, з якими довелося зіткнутися, – мовний бар’єр та  врегулювання адміністративних питань щодо офіційного працевлаштування та проживання в Україні. Хочу щиро подякувати співробітникам університету за допомогу, юридичний супровід та підтримку, без яких подолати цей етап було б просто неможливо. Наступною перепоною став карантин, запроваджений не лише в Україні, а й у цілому світі. Знадобилася неабияка витримка та сила духу опанувати себе, вмотивувати студентів та якісно завершити навчальний рік. Наразі з упевненістю можна сказати, що нам усе вдалося, ми зробили все можливе на користь освіти та науки. Сподіваюсь, що наступного року мій особистий внесок у життя університету буде навіть вагоміший. Щиро рада можливості наступного навчального року працювати зі студентами спеціальності 035.10 Філологія (Прикладна лінгвістика) факультету публічного управління та права в рамках вивчення дисципліни «Міжнародні зв’язки», а також долучатися до проведення занять з Практичного курсу другої іноземної мови (японська). Впевнена, що це буде неоціненний досвід як для студентів, так і для мене.

 А: Хано, щиро дякуємо, що Ви знайшли час та можливість поспілкуватися з нами. Надзвичайно приємно працювати разом з Вами.

Х: (Дружньо посміхається) Дякую! Навзаєм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */