Кураторська година студентів ГЕФ з нагоди 150 років з Дня народження вченого, психіатра, педагога Ющенка О.І.

Shares

02 грудня 2019 року студенти груп РР-47, РР-48к на чолі з куратором О.В. Камських провели кураторську годину з нагоди відзначення 150 років з дня народження вченого, психіатра, педагога, громадського діяча, члена Академії наук УРСР О.І. Ющенка.

О.І. Ющенко народився на хуторі Водотечі, під містечком Глуховим, Чернігівської губернії в 1869 р. в сім’ї селянина. Навчання почав спочатку у дячка, а потім його віддали в сільську школу. Хлопчик відмінно навчався, швидко закінчив школу і в 1880 р. вступив у гімназію. В 1888 р. Олександр Іванович отримав атестат зрілості і вступив на медичний факультет Харківського університету. В 1893 році Олександр Іванович закінчив Харківський університет і два роки перебував ординатором на кафедрі нервових і душевних хвороб у професора П.І. Ковалевського в Харкові. Після захисту дисертації Олександр Іванович в 1896 р. отримав ступінь доктора медицини і був відряджений для “дальнейшего усовершенствования” у клініку нервових і душевних хвороб Військово-медичної академії проф. Бехтерева.

В 1897 році Олександра Івановича запросили в м. Вінницю Подільської губернії, де відкривалась велика окружна лікарня. Три роки працює тут О.І. Ющенко ординатором і прозектором. 28 – літній вчений віддається з усім запалом молодості організаторській роботі – завідує відділеннями, розтинає трупи, вивчає їх мозок в ним же обладнаній лабораторії. Тут Олександр Іванович сформувався як допитливий і досвідчений психіатр – клініцист, отримав той організаційний гарт, притаманний основним кадрам наших найкращих психіатрів.

В 1934 році О.І. Ющенко був обраний академіком Української Академії наук. Вируюча енергія О.І. Ющенка не знала зупинку. За час своєї 43-річної наукової діяльності О.І. Ющенко збагатив вітчизняну психіатрію 120 роботами з різних питань клінічної психіатрії, експериментальних досліджень в психіатрії.

Академік О.І. Ющенко створив одну із творчих, чудових шкіл в психіатрії, виховав цілу плеяду учнів, які стали відомими науковими і суспільними діячами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */