Ректор Житомирської політехніки Віктор Євдокимов – спікер Міжнародної конференції «Проблеми інженерної освіти в Україні»

Shares

5 листопада 2019 року в межах 17-ого Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» відбулась Міжнародна конференція «Проблеми інженерної освіти в Україні», організатором якої виступив Нафтогаз України.

Основним мотивом проведення конференції, за інформацією організаторів, постало, що нині в Україні спостерігається дефіцит висококваліфікованих спеціалістів, у тому числі й  у нафтогазовій галузі, а роботодавцям потрібні інженери, які будуть розробляти та реалізувати високі технології.

Одним із спікерів панельної дискусії по вищій освіті на конференції виступив ректор Державного університету «Житомирська політехніка», професор Віктор Валерійович Євдокимов.

Роман Грищук, народний депутат, член Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій – модератор даної панельної дискусії, за підсумками виступів, узагальнив сценарії виходу із ситуації, що складається в інженерній освіті:

  1. Держава встановлює нові правила, в яких фінансуються найкращі. Але дає можливість дотягнутися до прийнятного рівня всім університетам – навчає їх і допомагає. А потім вимагає результату.
  2. Держава максимально усувається від прямого управління університетами. Наприклад, відбувається корпоратизація і передача функцій управління наглядовим радам. За аналогією з реформою корпуправління в державних підприємствах.
  3. А далі відбувається природний процес конкуренції. Держава не закриває університети, але ті, що не можуть витримати високі стандарти просто далі не можуть вижити.

Зі слів Романа Грищука, основне – бізнес, університети, громадськість, держава – абсолютно всі зацікавлені в розвитку інженерної освіти, всі визнають, що проблема є, і всі готові вкладати власні зусилля.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */