Молоді науковці ЖДТУ виграли грант на відновлення економіки та екології у зоні АТО

Shares

Проект команди науковців Житомирського державного технологічного університету «Механізм економіко-екологічної реабілітації суб’єктів господарювання від надзвичайних ситуацій, бойових дій як складова національної безпеки» переміг у конкурсі проектів молодих вчених від Міністерства освіти і науки.

Відтак, він став одним із 79 проектів, які отримали державне фінансування у розмірі 450 тис. грн.

Проект спрямований передусім на подолання еколого-економічних наслідків у зоні АТО,  – повідомив кореспондентові Укрінформу керівник проекту, доктор економічних наук ЖДТУ Дмитро Грицишен.

«Наш проект є унікальним, адже цей напрям дослідження в Україні виконується вперше. Крім того, проект має міждисциплінарний характер, адже до його виконання залучено вчених-економістів та вчених-екологів. Саме такий тандем дозволить врахувати всі виклики національній безпеці України. Нашою метою є розробка економіко-правового механізму еколого-економічної реабілітації суб’єктів господарювання та окремих територій в умовах надзвичайних ситуацій та бойових дій. Обрання саме такого напряму дослідження обумовлене тим, що внаслідок бойових дій у зоні АТО було знищено і пошкоджено промислові комплекси, водогосподарські об’єкти, лісові та земельні ресурси. Також на вибір вплинули надзвичайні ситуації, які мають еколого-економічний характер: вибухи та пожежі на паливних складах, складах військової техніки, полігонах побутових та промислових відходів. Розробка механізму, визначеного метою проекту, дозволить подолати та ліквідувати екологічні наслідки щодо відновлення водних і земельних ресурсів, операцій поводження з відходами та взаємоузгодити діяльність державних органів і суб’єктів господарювання, подолавши еколого-економічні наслідки», – пояснив він.

Окрім Грицишена, над проектом працювали ще п’ятеро молодих науковців віком до 35 років. Серед них – кандидати і доктори економічних наук. Власне підготовка проекту тривала два місяці, хоча над тематикою команда працювала близько двох років.

«Проект розрахований на два календарних роки. Робота є досить об’ємною. Що ж до освоєння державного фінансування, то проектом передбачений чіткий кошторис, якого ми дотримуватимемося», – уточнив керівник проекту.

Як повідомляє офіційний сайт Міністерства освіти і науки, 79 наукових розробок, що перемогли у Конкурсі проектів молодих вчених, будуть фінансуватися за рахунок коштів державного бюджету. Для цього державою виділено 12 млн. грн.

Конкурс для молодих вчених проводиться вперше в Україні та відіграє важливу роль для мотивації їх праці.

Конкурс проектів був оголошений за тематичними напрямами, що відповідають пріоритетам участі України у Рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Загалом було представлено 439 проектів наукових робіт зі 114 вищих навчальних закладів та наукових установ України. За умовами конкурсу проект-переможець від ЖДТУ отримає фінансування у розмірі 450 000 грн.

 

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */