Житомирський державний технологічний університет та промислові підприємства області: кроки відродження престижності технічних спеціальностей

Shares

На пропозицію керівництва «Коростенського заводу МДФ» та деревообробного комбінату «УХЛК» Шевело В.М. та Самчук К.І. відповідно, щодо підготовки профільних спеціалістів, потреба в яких сьогодні стоїть дуже гостро – відгукнувся ректор Житомирського технологічного університету Віктор Євдокимов. Вже 13.04.2016 р. в Коростені на базі заводу МДФ відбулась зустріч із представниками університету, на якій було досягнуто ряд домовленостей, основна з яких – це не лише навчання і практика, а й реальна можливість отримати престижну високооплачувану роботу для молодих спеціалістів на сучасному європейському підприємстві.

Коростенський завод МДФ та деревообробний комбінат «УХЛК» спільно з ЖДТУ до кінця року планує відкрити філію факультету технічних спеціальностей на базі підприємств. Виробничі потужності двох підприємств стануть базою для навчання студентів ЖДТУ північного регіону області – планується охопити не лише студентів з Коростенського, але й Малинського, Лугинського, Ємільчинського, Овруцького, Олевського та Народицького районів.

Студенти отримуватимуть практичні знання та вчитимуться без відриву від виробничо-технологічного процесу на новітньому обладнанні підприємств, переконані ініціатори такого проекту. Адже потреба у кваліфікованих кадрах з розширенням виробництва зростає. На сьогоднішній день є недостача фахівців з 10 спеціальностей.

«Наше підприємство збільшується в об’ємі, збільшується потреба у кількості кваліфікованого персоналу. Ми працюємо на новітньому обладнанні провідних європейських фірм. Найбільша потреба в механіках, електриках, персоналу по обслуговуванню автоматичних систем управління, операторах», – говорить генеральний директор Коростенського заводу МДФ Володимир Шевело.

Саме тому керівництво заводу вирішило об’єднати зусилля у підготовці спеціалістів високого рівня з Житомирським державним технологічним університетом.

«Наше виробництво – це приватна власність, і ми зацікавлені в отриманні кваліфікованих кадрів, тому ми зацікавлені навіть оплатити навчання, практику, заохотити студентів. З числа студентів, які проходитимуть у нас практику, ми будемо відбирати до себе на роботу. Своїм працівникам пропонуємо «білу» заробітню плату, повний соціальний пакет, виплати одноразової матеріальної допомоги при народженні дитини, при виході у відпустку, на оздоровлення та ін.», – зазначає Катерина Самчук.

В свою чергу ректор ЖДТУ Віктор Євдокимов прогнозує збільшення попиту на працівників технічних спеціальностей і наголошує на недостатню кількість відповідних фахівців на українському ринку праці.

«Думаю, з нового навчального року ми відкриємо нові спеціальності і спеціалізації саме під це підприємство. Ми якраз на стадії переговорного процесу. Екологи, радіоекологи, інженера, програмна програмної інженерії, системної інженерії, автоматизованих систем управління – це ті спеціальності, які вже готуємо і які потребує дане виробництво. І готові відкривати нові», – зазначає ректор ЖДТУ.

Перспектива і позитивний момент відкриття філії кафедри на базі даних підприємств полягає у навчанні не відірваного від реального, практичного циклу виробництва. На базі університету даватимуться теоретичні знання, а лабораторні і практичні роботи будуть проводитися на підприємствах у Коростені, на реальних виробничих технологічних лініях.

Ректор ЖДТУ і керівництво заводів одностайні в думці, що потрібно інтегрувати теорію і практику, тільки тоді матимемо дійсно висококваліфікованих спеціалістів.

«Це не одноразова якась акція, ми говоримо про довгострокову перспективу співробітництва між навчальним закладом і підприємствами. Є такі спеціальності, на які ми будемо подавати на розширення ліцензії та збільшення кількості навчальних місць, а також відкриватимемо абсолютно нові спеціальності, під потреби заводів», – наголосив Віктор Євдокимов.

Натомість керівники заводів планують вкладати інвестиції в матеріально-технічну базу університету – в обладнання лабораторій, комп’ютерних класів, надання спеціалізованого програмного забезпечення в підготовку фахівців. За словами ректора ЖДТУ сьогодні є подібні домовленості з такими великими підприємствами області, як маслозавод Рудь, Укроборонпром (Житомирський танковий завод), ЗОК та ЗМК.

 

Прес-служба Житомирського державного технологічного  університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */