У ЖДТУ викладачі та програмісти розповідали школярам про перспективи ІТ-сфери в Житомирі

Shares

Житомирський державний технологічний університет спільно із ЖДУ ім.І.Франка та  компанією «ISM Ukraine»  провели конференцію «ІТ-Перспектива: будуємо кар’єру в ІТ» для старшокласників.

Як наголосив під час зустрічі виконуючий обов’язки ректора ЖДТУ Віктор Євдокимов, сьогодні в країні формується інформаційна еліта  і фактично у всіх сферах життя та виробництва нині застосовують ІТ-технології.

«Радий вітати кожного із вас на цій зустрічі. Щиро дякую нашим співорганізаторам і партнерам, які допомогли  влаштувати цей захід, щоб поділитися цікавою інформацією, яку, я переконаний, ви  будете використовувати в подальшому при виборі спеціальності, – зауважив в.о. ректора Віктор Євдокимов. – Житомирський державний технологічний університет – один із кращих закладів у регіоні. Це цікавий, прогресивний та інноваційний вуз, де створюються максимально комфортні умови для навчання і розвитку студентів. Великою популярністю у нас користується саме факультет інформаційно-комп’ютерних технологій, де  на денній формі  навчається  близько тисячі студентів. Уже з першого курсу деякі з них отримують можливість працювати чи проходити спеціальні курси  в ІТ-компаніях, а з другого та третього курсу працевлаштованих стає все більше».

Євдокимов також розповів, що  той обсяг знань, які студенти отримують в ЖДТУ, ні чим не поступається тому,  що чекає на них у більш популярних та відомих ВНЗ в інших містах. На сьогодні в Житомирі є достатня кількість ІТ-компаній, які готові забезпечити роботою випускників ФІКТу з відповідними грошовими та соціальними гарантіями на високому рівні. У місті є реальні перспективи для тих, хто вже обрав чи планує обрати для себе ІТ-сферу.

Разом з тим, Віктор Євдокимов розповів про створення у технологічному університеті «Центру кар’єри», де займатимуться пошуком роботи для випускників різних факультетів і напрямків підготовки за фахом на підприємствах і установах регіону, аби по завершенню навчання молодь могла працювати за спеціальністю.

«Під час реєстрації ви отримали спеціальні анкети, де необхідно вказати інформацію про себе, аби надалі через соцмережі та електронну пошту ми могли надсилати вам інформацію про різноманітні заходи на базі ЖДТУ, які проводяться регулярно, – додав Євдокимов. – Також маєте візитівки з QR-кодом, завантаживши який через смартфон, можна перейти на сайт університету і дізнатися усю необхідну інформацію для вступу».

Безпосередньо із нововведеннями вступної кампанії-2016 пристуніх знайомив декан факультету інформаційно-комп’ютерних технологій ЖДТУ Андрій Морозов. Перш за все він нагадав, що заяви на вступ прийматимуться лише в електронній формі.

«Максимально можна подавати 15 заяв на 5 обраних спеціальностей, якщо мова йде про бюджетну форму навчання, а якщо контрактну, то кількість заяв не обмежується взагалі, – пояснив далі Морозов. – Зберігається пріорітетність заяв, тому абітурієнт має віднестися до цього питання особливо уважно, аби в подальшому стати студентом найбільш бажаного вишу. Подавати документи для вступників із сертифікатами ЗНО можна з 11 по 27 липня. На базі ОКР «молодший спеціаліст» документи приймають з 11 по 20 липня. Кожен навчальний заклад окремо визначає формулу, за якою вираховується конкурсний бал. У Житомирському державному технологічному університеті враховують результати ЗНО, але кожному предмету на кожній спеціальності відповідає конкретний коофіцієнт. Це все можна знайти на сайті ЖДТУ.

Також враховується бал атестата і додатково бали за підготовчі курси чи досягнення абітурієнта (перемоги на олімпіадах і т.д). Однак загальний конкурсний бал не може перевищувати 200 балів.  Що стосується факультету інформаційно-комп’ютерних технологій ЖДТУ, то у нас, як і загалом в країні, цьогоріч дещо змінилися назви спеціальностей. Зокрема, маємо не 7, а 4 спеціальності, в рамках яких можна обрати спеціалізацію (напрям підготовки).

Зараз у нас на факультеті навчається 1400 студентів (денна і заочна форма),  76%  студентів на денній формі – «бюджетники». Планується, що в цьому році кількість бюджетних місць також не  зміниться, а ціна навчання для контрактників у 2015 році коливалася від 8500 до 9900 гривень. Наразі все, що дає можливості навчатися в ІТ-сфері, ми повністю охопили на нашому факультеті ІКТ: використання студентами і викладачами найновішого програмного забезпечення, вивчення сучасних технологій, курси в ІТ-компаніях, відкриті лекції за участю провідних фахівців світового рівня, співпраця з ІТ-компаніями та інше».

Доцент кафедри інформатики Житомирського державного університету ім.І.Франка Олександр Кривонос під час прес-конференції продемонстрував спеціальний сервіс на сайті вузу, завдяки якому абітурієнт може обрати собі спеціальність, зважаючи на те, які предмети для проходження ЗНО він обрав.

«Прослухав інформацію про спеціальності  на факультеті інформаційно-комп’ютерних технологій у ЖДТУ і знову захотілося подати документи й навчатися тут, – пожартував Кривонос.  – Думаю, що це хороший стимул для старшокласників уже зараз задуматися над тим, з якою сферою ви плануєте пов’язати своє професійне життя. У будь-якому разі, зараз можливостей для цього дуже багато. На фізико-математичному факультеті ЖДУ ім.І.Франка ми навчаємо майбутніх вчителів інформатики. Зважаючи, що зараз в школах інформатику вивчають з 2 класу, вчителів цього предмету не вистачає і ніша поки не заповнена, тож здобуваючи освіту ви маєте реальний шанс в подальшому отримати гарантоване місце роботи.

Для розрахунку конкурсного балу в нашому університеті вирішили відмовитися від бала атестату адже ми розуміємо, що результати, які дає школа, з різних причин не завжди відповідають дійсності. Результати ЗНО помножені на коофіцієнт ми зберегли».

Під час конференції «ІТ-Перспектива» Олександр Котвицький та Олексій Біляченко розвіяли деякі міфи про програмування, програмістів, умови їх роботи і   розповіли школярам  як швидко запрограмувати щось цікаве.

А от як швидко знайти помилку в програмі присутні могли дізнатися від  інженера по забезпеченню якості та автоматизації тестування Олександра Сохана, який працює   в «ISM Ukraine». Він не приховує, що «тестувальник» – це не так престижно і популярно як програміст, втім  і ця робота впливає на загальний результат. При умові, що вклад тестувальника у проект оцінять дуже високо, відповідно й оплата його роботи теж не поступатиметься зарплатні програміста.  В обов’язки тестувальника входить: перевірка дизайну, функціональне тестування, перевірка безпеки, тестування навантаження, автоматизація. Для тестувальника важливе знання теорії – технологій, англійської мови, а також особисті якості – уважність, зосередженість, увага до деталей, посидючість, допитливість.

Про роботу менеджерів в ІТ-сфері розповів Артем Сердюк, який сам займається відповідною діяльністю. Переконує, що  хороші ІТ-менджери потрібні кожній компанії, аби в цьому могли пересвідчитися пристуні на конференції, Сердюк показав відео про 7 червоних ліній і влаштував його обговорення.

Студент-першокурсник ФІКТу Олександр Візгалов нещодавно повернувся із Нідерландів, де ще з двома студентами ЖДТУ взяв участь у спільному проекті з інозеними колегами. Під час ЗНО-2015 хлопець набрав із математики 200 балів. Попри такі високі результати Візгалов вирішив вступати не у столичний вуз, а у Житомирський технологічний. Каже, що про свій вибір не шкодує, адже менше, ніж за рік навчання, вже встиг отримати багато корисних знань, пройшов курси в «ISM Ukraine», отримав власний проект від замовників і активно працює у сфері ІТ.

Такими як Візгалов у ЖДТУ опікуються студенти-старшокурсники – ментори. Саме вони знайомлять студентів першого курсу із можливостями, які їм відкриває навчання на факультеті ІКТ, залучають до розробки різних проектів, вчать працювати в команді, організовують дозвілля, інформують про цікаві заходи і програми.

Ментор Юлія Музичук презентувала на зустрічі  проекти та розробки, які представили за кілька місяців студенти ФІКТу: сайт про оцінювання викладачів, сайт з інформацією про студентів факультету, які мають найкращі результати на сесії, розробка для міста – бюджет участі, сайт, де можна визначити усі витрати на навчання та інше.

На завершення зустрічі своїм практичним досвідом ділився директор ІТ-компанії Дмитро Антонюк, який свого часу закінчив ЖДТУ і ще більше 6 років пропрацював тут викладачем. Нині він  бере до себе на роботу випускників і студентів ФІКТу, в яких бачить потенціал. Каже, що уже маючи базові знання, такі студенти-програмісти можуть братися за проекти і отримувати зарплатню у розмірі 6 тисяч гривень. Водночас, компанія Дмитра у цьому році двом студентам факультету інформаційно-комп’ютерних технологій з власної ініціативи виплачує стипендію у розмірі 2500 гривень з умовою, що вони залишаються в Житомирі.

За словами Антонюка, програмісти в Житомирі можуть отримувати зарплату від 6000 до 25 000 гривень, а в деяких випадках  – 25-50 тисяч та більше, але для цього потрібно постійно розвиватися, самовдосконалюватися і працювати на високому рівні з іноземними замовниками.

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */