Студенти-програмісти із ЖДТУ працюють над спільними проектами зі своїми коллегами із Hogeschool Rotterdam

Shares

На початку березня троє студентів-програмістів Житомирського державного технологічного університету відвідали Нідерланди, де розпочали роботу над міжнародними проектами разом зі своїми колегами з Hogeschool Rotterdam (Роттердамського університету прикладних наук).

Своїми враженнями від поїздки діляться Олександр Візгалов, Богдан Герасимов та Ярослав Ячменьов, які здобувають освіту на факультеті інформаційно-комп’ютерних технологій ЖДТУ за напрямком   «Програмна інженерія».

Саме вони отримали шанс спочатку пройти відбір на курси в компанію  «ISM Ukraine», а після кількох місяців наполегливого навчання  –  відвідати Роттердам  і взяти участь у реальних проектах з реальними замовниками. Кожен з хлопців  став на чолі власної команди розробників.

«Наша команда складалась із голандської частини (4 студенти з факультету IT менеджменту Університету прикладних наук Роттердаму) та української частини (4 студенти ФІКТ ЖДТУ),- розповідає Візгалов, який на ЗНО у 2015 році отримав з математики 200 балів і попри свій загальний високий конкурсний бал обрав для навчання житомирський вуз. –  Ми отримали замовлення від голандських компаній Prodex та Logidex, яким потрібний веб-сайт, що дасть їм можливість відслідковувати прогрес студентів, які проходять практику в IT-компаніях, а також деякі інші функції для покращення процесу співпраці студентів та IT-компаній. Були зустрічі із голандською частиною команди, під час яких ми дізналися багато цікавого один про одного, розповіли про наше життя, про нашу освіту. Студенти показали нам їх місце навчання – Університет прикладних наук Роттердаму. Наступні дні проходили по структурі: першу половину дня ми мали корисні та практичні лекції, а в другу  – проводили дозвілля зі студентами, відвідували цікаві місця, а також зустрічалися з нашими замовниками.

Роттердам здивував незвичайною та неймовірно гарною архітектурою. Голандці – дуже практичні люди, що можна побачити, лише потрапивши в їх середовище. Майже все місто обладнане велосипедними доріжками з світлофорами, в усіх транспортних засобах використовується дуже зручна електронна система оплати спеціальною карткою, а саме місто охайне та чисте.  В Роттердамі можна побачити велику кількість людей різних національностей, і майже всі вони – місцеві жителі, які спілкуються на голландській мові та проживають тут впродовж декількох поколінь.

Богдан Герасимов пояснює, що сам проект, учасниками якого їм вдалося стати,  допомогає декільком замовникам отримати вирішення їхньої проблеми від учнів Hogeschool Rotterdam, що виступають як менеджери, та студентів – іноземців, котрі виступають як програмісти. Під час проекту студенти співпрацюють між собою та отримують досвід в співпраці з іноземцями та реальними замовниками.

«Основна мета подорожі   – налагодження відносин між студентами, яким ще 3 місяці працювати разом, презентація роботи, лекції, – говорить Герасимов. –   Щодня я зранку ходив до університету на лекції, а потім  проводив час разом з нідерландськими студентами. В п’ятницю  зустрівсчя із  замовником особисто та відпрезентував разом з нідерландськими колегами результат, котрий ми вже мали на  той момент. В Роттердамі  побачив багато цікавих пам’ятників,  спробував натуральну та смачну їжу, але найбільше за все  мені запам’яталися люди та погода.  В Нідерландах постійно дощить. В Роттердамі багато чого відрізняєтся від Житомира. Дуже багато води та високих будівель,    витвори мистетства на кожному кроці, багато людей пересуваються на велосипедах, споживають якісну їжу. З кранів тече чиста вода. На вулицях мало людей, а рельєф місцевості без ярів та горбів.

Після повернення в Житомир,   продовжу вирішувати проблему замовника разом зі своєю командою та командою з Нірдерландських студентів. Сподіваюся також в майбутньому бути присутнім на закритті проекту в Роттердамі».

Ярослав Ячменьов   зі своїми іноземними колегами  виконують завдання  по розробці та підтримці онлайн-сервісу для швидких замовлень конвеєрів на виробництво всесвітньо відомій компанії «Viscon».

«У Роттердамі спершу ми лише ходили по магазинах, оглядали модерну і   пост-модерну архітектуру у сплетінні нідерландських традицій. Пізніше наші голландські колеги все ж допомогли пізнати глибше стихійну велич Роттердаму, показавши Єврощоглу та інші цікаві місцини, почастувавши нас національними ласощами», – додає студент ФІКТу Ячменьов.

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */