Студентам ЖДТУ розповіли про донорство і закликали здавати кров регулярно

Shares

У рамках проведення «Тижня донорства»  студентський ректорат Житомирського державного технологічного університету 29 березня ініціював у вузі зустріч, під час якої фахівці розповідали про підготовку до здачі крові.

Менеджер зі зв’язків з громадскістю КУ «Житомирський обласний центр крові» Оксана Анатоліївна та координаторка Житомирського осередку ВМГО «Асоціація молодих донорів України», SMM, адміністратор donor.ua. Юлія Новобранець  розповіли присутнім на заході більш детально про вимоги і правила, які мають виконувати бажаючі здати кров.

Також вони поділилися інформацією про те, запаси якої крові наразі необхідно терміново поповнити та загалом про ситуацію із забезпеченням донорською кров’ю. Обласний центр крові обслуговує лікарні, відділення, де лікують онкохворих та пацієнтів з опіками, пологові будинки, а також військовий госпіталь.

«Більшість людей віком 18-60 років можуть здавати кров, якщо вони почуваються добре та мають бажання допомогти хворій  людині, не мають протипоказань до донорств, а вага тіла – від 50 кг. Обовязкова наявність паспорта громадянина України, – повідомила Юлія Новбранець. – Готуючись до дачі крові, необхідно дотримуватись таких правил. Не вживати напередодні ввечері  жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь. У день дачі крові бажано відпочити, легко поснідати, утриматися від паління».

До речі, навіть одноразова дача крові оздоровлююче діє на організм. Оживляється клітинний склад, активізуються всі резервні сили організму, стимулюється кровотворення. При регулярному донорстві організм омолоджується, покращується діяльності імунної системи, печінки, підшлункової залози, інших органів травлення, як наслідок – стабілізується обмін речовин, що є надійною профілактикою захворювань серцево-судинної системи, всіх «хвороб накопичення» – атеросклерозу, подагри, ожиріння та ін.

Нагадаємо, що у період з 4 по 8 квітня в ЖДТУ планують  провести традиційну акцію «Тиждень донора». Приєднатися до неї мають студенти різних факультетів, як це було і в попередні роки.

«Я йду здавати кров, бо мені не байдуже», – під таким гаслом пройде акція цьогоріч. Здати кров студенти зможуть у обласному центрі крові, відвідавши його самостійно чи з групою або друзями. У студректораті нагадують, що  через нестачу крові та її компонентів, багато людей вимушені чекати своєї черги на операцію і лише від донорів залежить, чи зможуть вони її дочекатись.
За довідками щодо акції «Тиждень донорства» можна звертатись до Голови комітету «Ми небайдужі» та Студентських деканів:
Шамрай Анни (голова комітету «Ми небайдужі») – 096 199 76 66, 063 228 69 07
Гаращука Олега (студ. декан ФОФ) – 097 311 77 32;
Наумчука Вадима (студ. декан ФІМ) – 098 763 18 26;
Матвійчук Ольги (студ. декан ГЕФ) – 093 069 66 95;
Ярощука Олега (студ. декан ФЕМ) – 068 623 85 80.

 

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */