Житомирський державнийтехнологічний університет відзначив своє 55-річчя

Shares

У 60-х роках минулого століття він починався як загальнотехнічний факультет Київського політехнічного інституту і за 10 років існування зумів зібрати у своїх стінах сотні студентів.

Вже у 1974 році ЗТФ реорганізувався в Житомирський філіал Київського політеху, а через 20 років створили  Житомирський інженерно-технологічний інститут, а з 2003 року заклад носить назву Житомирський державний технологічний університет.

Саме у такому статусі 8 червня 2015 року Вуз і відзначав свою 55-річчя. Урочистості влаштували в обласній філармонії, а на заході були присутні друзі та колеги ЖДТУ з різних міст, почесні гості із   Азербайджану, Туркменістану, випускники, представники влади, громадські активісти, нинішні студенти.

Ректор університету Петро Мельничук, який обіймає цю посаду вже більше 10 років, разом із  Володимиром Баженовим  –  першим директором Житомирського філіалу, вітали присутніх і бажали своєму навчальному закладу процвітання.

Свого часу Мельничук П.П. і сам закінчував цей навчальний заклад. Багато моментів з історії ЖДТУ він знає особисто, але зауважує, що історія прохоходить, а залишається багато цінного – знання, пам’ять, капітал. Зокрема, капіталом Петро Петрович називає тих людей, які озброєні науковим досвідом і прагненням розвиватися та навчати інших.  Саме таких людей свого часу і зумів об’єднати технологічний університет у Житомирі.

«Сьогодні в нашому університеті діє 5 основних факультетів, де працюють молоді люди – аспіранти і магістранти, а також більш поважні за віком і професіоналізмом викладачі, – каже ректор Житомирського державного технологічного університету Петро Мельничук. – Щорічно до нас приходять тисячі студентів, бо знають, що в цьому навчальному закладі дають хороші знання. Налагоджена міжнародна співпраця з багатьма вишами Європи, Америки, Африки. Навчаються в технологічному університеті не лише студенти з України, але й росіяни, білоруси, туркмени, азербайджанці. Є навіть представники Африки. У всіх них різні погляди, культурні цінності, але єдине прагнення здобути гарну професію, яка в майбутньому дозволить самореалізуватися. У цьому навчалному році при ЖДТУ відкрився центр країнсько-азербайджанської співпраці у сфері освіти, науки та культури, а у планах ще більше ідей і напрацювань».

Володимир Баженов у своєму вітальному виступі пояснив, що йому приємно дожити до того часу, коли ЖДТУ святкує своє 55-річчя. Крім цього, не менш важливо, що нині заклад самостійний, хоча на перших порах його існування, ніякої мови про самостійність і бути не могло.

Грошовими преміями Петро Мельничук відзначив усіх нинішніх та колишніх викладів і співробітників ЖДТУ, які пропрацювали тут більше 35 років. Своєрідний рекорд встановив один із викладачів, який віддав вишу 54 роки свого життя.

Також ректор від імені Національної академії педагогічних наук почесними грамотами і подякою нагородив 5 представників професорсько-викладацького складу технологічного університету.

Випускник ЖДТУ, а нині затупник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута теж зі сцени вітав свій рідний вуз.

«Почуваю себе як на екзамені, адже в залі дійсно сидить багато моїх викладачів, – пожартував Лагута. – Великими зусиллями і клопіткою працею ви всі змінили цей навчальний заклад на краще. 55 років для європейського університету – це дуже молодий вік, але ви уже за цей час встигли сформувати традиції, зібрати усі сильні кадри. Впевнений, що студенти зробили правильний вибір, коли для початку свого дорослого життя обрали навчання в Житомирському державному технологічному університеті. Це гарний старт, тож розвивайтеся і укріплюйте наш «політех».

Ярослав Лагута теж вручив грамоти від облдержадміністрації викладачам ЖДТУ, а ректору від Національної академії педагогічних наук – нагороду Григорія Сковороди.

Вітаннями на адресу ювіляра іменника не обмежився і заступник голови Житомирської облради Руслан Годований, зауваживши, що саме у ЖДТУ працює  і навчалося багато його нинішніх друзів. Від обласної ради він передав грамоти, а також Борису Самотокіну, який керував Житомирським інженерно-технологічним університетом, Годований вручив найвищу відзнаку «Честь і слава Житомирщини».

Подяки від виконкому працівникам ЖДТУ роздавав заступник міського голови Житомира Олександр Бочковський, а голова Богунської районної ради Людмила Янушевич розповіла, що вона навчалася  в технологічному університеті, а тепер там здобуває спеціальність і її донька.

Також свої вітання,  побажання та подарунки університету з нагоди 55-річчя передали друзі-азербайджанці, колеги з Житомирського національного агроуніверситету, ЖДУ ім.І.Франка, Житомисрького військового інституту ім.С.Корольова, з Тернополя, Вінниці, Хмельницького. До речі, «корольовці»  презентували ректор Петру Мельничуку фото із зображенням ЖДТУ з космосу.

Концертну програму заходу забезпечили творчі колективи Житомирського державного технологічного університету та ансамбль «Сонечко».

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */