День Перемоги і Пам’яті жертв Другої Cвітової війни (8-9 травня)

Shares

Цього року в Україні Указом Президента запроваджена нова пам’ятна дата – День пам’яті та примирення яка відзначатиметься 8 травня.

Україна цього року вперше спільно з іншими демократичними державами відзначатиме 70-ту річницю перемоги над нацизмом у Європі. Це свято  “вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих”. Вшановувати у цей день будуть  “жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни”.

Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги включає в себе:

– переосмислення подій ІІ світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого;

– рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та ін);

– перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування.

Символ  відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги — червоний мак.

mak

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */