ЖДТУ знайомить своїх студентів та викладачів із можливостями міжнародних програм академічної мобільності

Shares

«Житомирський державний технологічний університет грунтовно підходить до пошуку кроків для зближення з міжнародною науковою спільнотою.  Університет має розгалужену мережу закладів освіти  для співпраці по всьому світу і, окрім європейських вузів, продовжує налагоджувати контакти з колегами із Азії, Африка та США», – про це під час прес-конференції 10 листопада відзначив ректор ЖДТУ Петро Мельничук.

За його словами, технологічний університ  прискіпливо ставитьться до всіх нинішніх і потенційних партнерів у педагогічному та науковому напрямках.  Міжнародну співпрацю будують у сфері машинобудування, гірництва, інженерії та ІТ-технологій. Нині найбільші здобутки показує закордонний досвід із Польщею, куди за різними програмами вже кілька років їздять на стажування  й навчання викладачі та студенти ЖДТУ.

Нещодавньо підписаний договір остаточно закріпив домвленість про обмін досвідом між 23 польськими і 56 українськими вузами технічного спрямування.

Попри це протягом тижня до 14 листопада у Житомирському університеті запланована низка заходів та презентація, які ознайомлять потенційних учасників з різними програмами академічної мобільності. Зокрема, мова йде про польськомовні (Міжнародний Вишеградський фонд, Польський Еразмус) та німецькомовні програми (Німецька служба академічних обмінів, Австрійська академічна спілка, Фонд ім. Гумбольдта, Фонд ім. Аденауера), а також Стипендіальну програму Уряду Франції, Еразмус-Мундус «АСТІVЕ»,  «Visby», Програму ім. Фулбрайта, Програму МОН України та інші.

Начальник відділу міжнародних зв’язків  ЖДТУ Василь Мамрай запевнив, що з деякими з цих програм у виші знайомі добре. Більше того, на зустрічі були присутні двоє викладачів та випускниця технологічного університету, які свого часу мали можливість побувати за кордоном,  покращити рівень мови, виступити з лекціями, підготувати статті та взяти участь у наукових дослідженнях. Кажуть, що саме участь в програмі стала стимулом для майбутніх досягнень, а отримані знання застосовують на практиці.

Заступник завідувача кафедри розробки родовищ корисних копалин ім. Проф.Бакка М.Т Олександр Толкач пробув 5 місяців у Пенсельванії, провідний спеціаліст відділу міжнародних зв’язків Марія Байда мала можливість повчитися в Америці і попрацювати в Дублінському університеті, а Галина Ткач, будучи студенткою-магістранткою,  зїздила у Флоренцію, а після цього влаштувалася на престижну роботу у Житомирі і нині вже звідти налагоджує співпрацю з іноземними парнерами.

Також Мамрай зауважив, що минулоріч троє випускників ЖДТУ, відповідно до програми «Подвійний диплом», отримали документ про здобуду освіту із рідного вузу та університетів Польші і Болгарії, де тривалий час навчалися в рамках програм.

Проректор Оксана Олійник прозвітувала, що на сьогоднішній день ЖДТУ має 90 договорів із різними закладами у 15 країнах світу і за цим показником посідає 9 місе у ТОП-10 українських університетів. Водночас, технологічний університет  – єдиний на Житомирщині приєднався до програми мобільності «Еразмус» та є ініціатором створення низки важливих проектів всеукраїнського рівня, які допомагають проявити професійні та особистісні переваги  на шляху до нової генераці їмолодих лідерів у євроінтеграційних процесах України.

Цю приємну закономірність підмітила і гостя прес-конференції  –  другий секретар, прес-секретар Посольства Чеської республіки в Україні Зденька Цайсова. Вона відзначила, що Чехія має намір допомагати Україні у сфері освіти, адже саме розумне студенство формує майбутнє будь-якої країни. При цьому виявила сподівання, що прикладом гарної роботи між сторонами стане саме Житомирський технологічний університет, де відкривається Чеський центр, а всі бажаючі  з часом зможуть навідатися в гості у вищі навчальні заклади цієї Республіки. Зденька Цайсова згадала, що революційні зміни у її державі почалися після Оксамитової революції 25 років тому, коли побили студентів-демонстрантів. Чеська спільнота у Житомирі розуміє, який шлях обрала наша демократична держав, тому вже зараз висловлюють свою підтримку українцям та їх захисникам. Так після зустрічі у вересні  посла Чеської Республіки Івана Почуха з членами громадської організації «Житомирська спілка волинських чехів», де було висловлено прохання посприяти в придбанні обладнання для Житомирського військового госпіталю, закупили і передали лікувальному закладу апарат штучної вентиляції легень.

Це обладнання проплатив почесний консул Чеської Республіки у Дніпропетровську Сергій Дирдін, а використовується воно легень  у відділенні реанімації та інтенсивної терапії військового госпіталю.

 

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */