«Голодом вбивали нашу свободу. Не підкорені у 33-му – непереможні сьогодні»

Shares

22 листопада – День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій щорічний національний пам’ятний день в Україні.

Голодомор 1932-1933 років в Україні – не історична минувшина, а трагічна сторінка історії, яка не має терміну давності і забуття. Вона була і залишається незагоєною раною генетичної пам’яті українського народу. Понад 7 мільйонів українців заморили штучним голодом для досягнення злочинної політичної мети – ослаблення та винищення волелюбного українського селянства – соціальної основи нації.

1353711114_poster

Світовий конґрес українців (СКУ) закликає все міжнародне співтовариство гідно відзначити 22 листопада ц. р. сумну 81-у річницю Голодомору 1932-1933 рр. і цим віддати належну шану невинним жертвам геноциду українського народу. Незважаючи на намагання тоталітарного радянського режиму дезінформувати світ і вбити в людській пам’яті жахливі спогади, тепер правда про Голодомор стала надбанням світової громадськості. Беззаперечні докази, зроблені на основі архівних документів і досліджень учених, і спогади очевидців стали підставою для визнання Голодомору Ґеноцидом українського народу 16 державами світу та для вшанування пам’яті жертв Голодомору такими високими міжнародними інституціями, як Організація Об’єднаних Націй, Європейський парламент, ЮНЕСКО й ОБСЄ. Продовжуючи свою довголітню працю в донесенні до світу правди про Голодомор, СКУ закликає всіх українців ще раз осмислити ці жахливі сторінки нашої історії й далі провадити просвітницьку діяльність на цю тему, а також наполегливо працювати над визнанням Голодомору Ґеноцидом українського народу якнайбільшим числом країн світу та над включенням цієї теми до навчальних програм.

Традиційно, в День пам’яті жертв голодомору перші особи держави відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам’ятників жертвам голодоморів в Україні. Скорботні заходи до 81-ї річниці Голодомору 1932-33 рр. відбудуться на території Національного музею “Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні”.Традиційно о 16.00 пам’ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконня. У великих містах на головних майданах теж запалюють свічки, кожен може прийти це зробити. О 16-й годині 22 листопада – загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українців запалять свічки біля Меморіалів Голодомору та на вікнах своїх домівок.

Вшануємо пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

01

Веб-сайти про голодомор:

  1. Вікіпедія. Голодомор в Україні 1932—1933
  2. До 75-х роковин Голодомору. Спеціальний розділ сайту Служби безпеки України
  3. Голодомори в Україні. Спеціальний розділ сайту Державного комітету архівів України
  4. Міжнародним благодійним Фондом „Україна 3000″

Варто подивитися

З темою Голодомору 1932-1933 рр. як геноциду української нації можна ознайомитися, переглянувши наступні фільми:

  1. «Хлібна гільйотина», 2008 рік. Документальний фільм. Автор сценарію і режисер Ігор Кобрін
  2. «Голод – 33», 1991 рік. Повнометражний художній фільм за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь». Автори сценарію – Сергій Дяченко, Лесь Танюк, режисер – Лесь Янчук
  3. «Свіча Джеймса Ернеста Мейса», 2007 рік. Документальний фільм. Автор сценарію – Ігор Каблак, режисер Наталія Сущева
  4. “Живі”, 2008 р. Автор ідеї фільму Президент України Віктор Ющенко. Режисер – Сергій Буковський.
  5. «Великий злам» з циклу «Невідома Україна», 1993 рік. Автор сценарію і режисер – Сергій Лисенко
  6. «Ой горе, це ж гості до мене», 1989 рік. Документальний фільм. Автори сценарію – Павло Фаренюк, Олександр Коваль,   Федір Зубанич, режисер – Павло Фаренюк
  7. “Жити заборонено”, “Голодомор: технологія геноциду“, 2006-2007 рр. Режисер – Віктор Дерюгін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */