Світоч української культури

Shares

«Бо пам’ятайте, що на цій планетівіколи створив її пан Бог,
 не було епохі для поетів, але були поети для епох!»

Л. Костенко

Т. Г. Шевченко

«Справою честі кожного українця є належне відзначення в 2014 році 200-літнього ювілею Тараса Григоровича Шевченка», – наголосив  Президент України В. Янукович.

У цьому році Україна готується  до визначення 199-річчя від дня народження та 152-х роковин з дня смерті Тараса Шевченка.

Тарас Шевченко – видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Народився в сім’ї селянина 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 року в селі Моринці на Черкащині. Рано залишився сиротою. Грамоти навчився у дяка. У 14 років його взяли “козачком” до двору поміщика П.Енгельгарда, з яким переїхав спочатку до Вільно, а потім – до Петербурга. У 1832 р. Шевченка віддали “у науку” до художника В.Ширяєва. У 1838 році за пiдтримки К. Брюллова, В. Жуковського, О. Венеціанова, М. Вєльгорського, Є. Гребінки, І. Сошенка та інших Шевченка викупили з кріпацтва.

Того ж року його прийнято до Академії мистецтв, яку він закінчив у 1844 році. У 1843 та 1845 рр. Шевченко приїжджав на Україну i працював художником у Київській тимчасовій комісії з питань розгляду старих актів. У лютому 1847 року Т. Шевченка затверджено на посаду викладача малювання Київського університету. 24 березня 1847 р. за участь в діяльності Кирило-Мефодіївського товариства та за антисамодержавницькі поезії Т.Шевченка заарештовано та заслано до Орської фортеці Оренбурзького окремого корпусу з царською резолюцією про заборону писати i малювати. Під час заслання Шевченко як художник увійшов до складу експедиції, завданням якої було дослідження Аральського моря.

У 1857 році зусиллями друзів Т. Шевченка повернули з заслання й у 1858 році він прибув до Москви, потім до Петербурга. У 1859 році приїхав в Україну, але перебував під наглядом поліції. Йому заборонили постійно проживати в Україні і зобов’язали переїхати до столиці. Десятирічне заслання, хвороби призвели до передчасної смерті Т. Шевченка 26 лютого (за новим стилем 10 березня) 1861 року. Поховали його спочатку на Смоленському цвинтарі у Петербурзi, у травні 1861 року прах перевезли на Чернечу (тепер Тарасову) гору поблизу Канева.

У 2014 році Україна святкуватиме 200-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка..

6 лютого в Національному музеї Тараса Шевченка відбулася презентація проекту «Віртуальний архів Тараса Шевченка», за підтримки програми і Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»

Як зазначив генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус, на сьогодні перед музеєм стоїть завдання поступової його трансформації в науково-дослідний та популяризаторський центр. «З появою сайту у нас з’явилася ідея віртуального музею, що дасть можливість популяризувати особистість Т. Шевченка у всьому світі. А для цього вся шевченкіана має бути доступна для кожного в мережі Інтернет», – говорить Д. Стус.

Ознайомитися із новоствореним архівом можна буде як в Національному музеї Тараса Шевченка (за допомогою спеціального інтерактивного пристрою для відвідувачів), так і з будь-якого куточка України за допомогою будь-якого пристрою, підключеного до мережі Інтернет через централізований веб-ресурс – www.museumshevchenko.org.ua. Що ж стосується оригіналів документів – то вони також будуть доступні відвідувачам музею на тимчасовій експозиції, яка також запланована в рамках проекту.

Інтерент посилання:

  • Сайт великого українського пророка, поета, художника Тараса Григоровича Шевченка. Тут ви знайдете вірші та прозу, переглянете картини, ознайомитесь з біографією та творчим шляхом. Прочитаєте статті про поета, дізнаєтесь про цікаві і маловідомі факти з його життя, побачите рідкісні фото та зображення великого Кобзаря. Унікальний свого роду в інтернеті розділ сайту – музика та пісні на вірші Шевченка. Також є можливість переглянути художні та документальні фільми на тему Шевченка.
  • Обличчя української історії. Тарас Шевченко
  • Фільм “Мій Шевченко”, є нешаблонною спробою показати справжнього, живого Кобзаря, і при тому без втрат пошани й любові до нього. Протягом чотирисерійного документального фільму його творці ведуть глядача від невеличкої хати в Моринцях, де народився, до Чернечої гори біля Канева, де похований.
    Від загальновідомих фактів біографії нікуди не дінешся — однак авторам вдається знайти в кожному епізоді з життя Шевченка невідомий нюанс і подати це по-новому. Причому погляд авторів суголосний сприйняттю сучасної людини, бо він не лише об’єктивний, фактографічний, а й емоційний.
  • Художник Шевченко

Інформація підготовлена бібліографічним відділом бібліотеки ЖДТУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */