«Стань донором – врятуй життя!»

Shares

11 грудня 2012 року студентами гірничо-екологічного факультету було організовано благодійну акцію під назвою «Стань донором – врятуй життя!» при сприянні Житомирського обласного центру крові.  В рамках цієї акції студенти і викладачі факультету мали можливість вперше стати донорами і подарувати свою кров для допомоги онкохворим дітям. Справа в тому, що донорська кров використовується не тільки для разового переливання, але і для постійних (іноді навіть щоденних) переливань хворим на лейкоз (і не тільки) – без цих процедур хворий може померти за лічені дні. В Житомирській області в середньому в рік онкозахворювання виявляють у 35-40 дітей. На початок грудня в області захворіло 26 дітей. У 80% випадків діти можуть одужати, для цього потрібні не тільки гроші, а й донорська кров.

З метою ознайомлення з процедурою, студентам пояснили, що донором може бути не кожен. Вважається, що донор, це “здорова людина від 18 до 60 років”. Якщо з віком все ясно, то поняття “здоровий” вимагає деякого пояснення. Донором не може бути людина, яка хворіє на психічне захворювання, ВІЛ-інфекцією, туберкульозом, тощо. Заразитись гепатитом чи ВІЛ під час самої процедури переливання крові неможливо адже обласний центр крові функціонує за принципом «Як найбільше користі хворому і як найменше шкоди донору», і тому гарантує донорам безпеку, адже кров, плазму, клітини крові донори здають в рамках допустимих фізіологічних норм, під час дотацій використовуються лише одноразові матеріали. На початку процедури здачі крові та її компонентів, майбутні донори здали аналіз крові із пальця, з метою визначення групи крові, резус-фактору і вмісту гемоглобіну. Потім вони зустрілися з терапевтом, що дав їм дозвіл на проведення процедури. А вже потім сама процедура здачі крові, яка тривала від 10 хвилин до півтори години, залежно від того, чи здавали донори цільну кров або її окремі частини. Обов’язково перед забором крові було зроблено безкоштовно аналізи крові на СНІД, гепатит, сифіліс та інші інфекційні захворювання.

Отже, у добу поширення онкозахворювань у нашій країні потреба у донорах крові та її компонентів невпинно зростає. За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я для того, щоб країна була достатньо забезпечена донорською кров’ю та її компонентами, необхідно мінімум 30-40 донорів на тисячу населення. В Житомирській області минулого року на тисячу населення було тільки 16 донорів. Це означає, що проведення таких акцій є дуже важливим. Житомирським обласним центром крові висловлено подяку студентам гірничо-екологічного факультету, а також організаторам акції: Кірейцевій Ганні Вікторівні і Камських Тетяні Євгенівні на чолі з деканом ГЕФ Котенком Володимиром Володимировичем за проведення такої необхідної для країни акції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */