Чорнобиль: як це було і як зараз є

Shares

Гарний квітневий день 1986 року розділив історію людства на «до катастрофи на ЧАЕС» та «після катастрофи на ЧАЕС». Чорний радіаційний птах пролетів над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США, Японією та Китаєм. 26 квітня назавжди вписалося чорною датою в історію нашого народу та світової спільноти.

В ніч з 25 на 26 квітня 1986 р. сталася найбільша ядерна техногенна катастрофа в світі – аварія на Чорнобильській АЕС, розташованій на півночі Київської області. Вибухнув четвертий енергоблок станції. В результаті територія в радіусі 30 кілометрів піддалася радіоактивному зараженню, від радіоактивного забруднення постраждали 19 російських регіонів загальною площею з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйона чоловік, та 46,5 тисяч квадратних кілометрів території Білорусії (23% від загальної площі). Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів в 12 областях.

Після аварії на четвертому енергоблоці робота електростанції була припинена через небезпечну радіаційну обстановку. Проте вже в жовтні 1986 року, після масштабних робіт з дезактивації території і споруди «саркофага», перший та другий енергоблоки були знов уведені в дію, у грудні 1987 року відновлена робота третього. У 1991 році на другому енергоблоці спалахнула пожежа, і в жовтні цього ж року реактор був повністю виведений з експлуатації. У грудні 1995 року був підписаний меморандум про взаєморозуміння між Урядом України і урядами країн «великої сімки» і Комісією Європейського Союзу, згідно з яким почалася розробка програми повного закриття станції до 2000 року. 15 грудня 2000 року був назавжди зупинений реактор останнього, третього, енергоблока.

Саркофаг, побудований над четвертим енергоблоком, що вибухнув, поступово руйнується. Небезпека, в разі його обвалення, в основному визначається тим, як багато радіоактивних речовин знаходиться усередині. За офіційними даними, ця цифра досягає 95% від тієї кількості, яка була на момент аварії. Якщо ця оцінка вірна, то руйнування укриття може привести до дуже великих викидів. У березні 2004 року Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага для ЧАЕС. Переможцем тендеру в серпні 2007 року була визнана компанія NOVARKA, спільне підприємство компаній французьких компаній Vinci Construction Grands Projets і BOUYGUES.. Планується збудувати так звану «Арку», яка накриє сучасний об’єкт «Укриття» Зараз особливої популярності набувають екскурсійні поїздки в 30 кілометрову зону.

До вашої уваги бібліотека ЖДТУ пропонує книжкову виставку до роковин Чорнобильської трагедії, яка розміщена у холі університету. Для більш повної інформації про Чорнобиль скористайтесь інтернет-ресурсами:

  • Чернобыль. За секунды до катастрофы (ч.1) видео.
  • Чернобыль, Припять, Чернобыльская АЭС и зона отчуждения  вся информация и новости чернобыльской зоны отчуждения и ЧАЭС, природа загрязненных территорий
  • Хронология событий  Сайт города Припять

 

Інформацію підготовлено бібліотекою ЖДТУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */