Робоча група ОНП «Комп’ютерні науки» третього рівня доктор філософії провела планове засідання

Shares

22 жовтня 2024 року відбулось засідання робочої групи ОНП «Комп’ютерні науки» третього освітньо-наукового рівня вищої освіти (доктор філософії) за спеціальність 122 «Комп’ютерні науки».

На початку засідання член робочої групи Марина Граф озвучила головні теми з порядку денного. Серед головних – пропозиції щодо оновлення ОНП на 2025 рік набору, підготовка до акредитації в майбутньому, вирішення поточних проблем і напрацювання перспективних напрямків.

Гарант ОНП Сергій Ковбасюк висловив думку щодо необхідності переносу дисципліни «Сучасні теорії системного підходу в науці» з 2-го курсу на 1-й, що дозволить молодим науковцям опанувати інструменти для комплексного аналізу складних систем, сприяє формуванню системного мислення, ефективному вирішенню наукових проблем та розробці інноваційних рішень вже на початку їх наукової діяльності. Володимир Воротніков запропонував скоригувати назву ОК з «Методологія педагогічної діяльності» на назву «Методологія науково-педагогічної діяльності в ЗВО», оскільки вона чітко вказує на необхідність опанування не лише загальних методологічних підходів до педагогічної діяльності, а й специфічних інструментів і стратегій наукового дослідження в контексті закладів вищої освіти, що є ключовим аспектом для успішного виконання дисертаційної роботи.

Обговорили можливості покращення наукової та навчально-методичної роботи групи забезпечення освітнього процесу, наукової роботи зі здобувачами, зокрема участі в конференціях, наукових семінарах, тренінгах, проходженні стажування. Дискусія також стосувалася вимог відповідності ліцензійним умовам, удосконалення робочих програм навчальних дисциплін, розробки і публікації допоміжних методичних матеріалів, співпраці з грантовими програмами тощо.

Kristina Marintseva наголосила на необхідності формування розширеного вибіркового блоку, що можуть охоплювати актуальні проблеми штучного інтелекту, розробки програмного забезпечення, кібербезпеки, обчислювальної лінгвістики, блокчейну, інтернету речей, хмарних технологій, візуалізації даних та інших перспективних галузей інформатики.

Під час обговорення, для можливості отримання синергетичного ефекту за рахунок об’єднання наукових талантів та ресурсів, Марина Граф запропонувала створити відповідну наукову школу. Це дозволить консолідовано використовувати науковій потенціал, розвивати нові наукові ідеї, забезпечити спадкоємність наукових досліджень, підвищити конкурентоспроможності наукових розробок та посилити вплив наукових результатів на суспільство. В процесі обговорення було вирішено обрати пріоритетним напрямком ОНП та наукової школи сталий розвиток регіону, зокрема, задля можливості створення інформаційно-комунікаційної системи комплексного моніторингу регіону з метою підвищення ефективності управління усіма сферами шляхом цілеспрямованої та скоординованої роботи регіональних структур і служб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */