День європейських мов 2023 для студентів-філологів

Shares

Сьогодні відбувається наближення України до країн Європи. Сучасна зовнішня політика України спрямована на зміцнення та розширення зв’язків із західними державами світу, на вступ до Євросоюзу. У Європейський день мов разом із студентами-філологами дізналися  про розмаїття мов та культур, про порозуміння та взаємоповагу, про розширення горизонтів та основу комунікації. Під час навчальних занять студенти вивчають, як привітатися різними мовами, прославляють Україну, діляться цікавими фактами про мови, складають та проходять квізи.

Цікаво відзначили День європейських мов на факультеті педагогічних технологій та освіти впродовж життя, адже саме тут навчаються справжні поціновувачі та знавці іноземних мов. Приємно, що до студентів та викладачів факультету доєдналися учні та вчителі Наукового ліцею при Житомирській політехніці. Розпочався день з усного журналу «День європейських мов-2023» та вікторини. Під час заходу юні лектори, учні Наукового ліцею, розказали про історію заснування цього свята. Вони наголосили на важливість збереження мовної різноманітності у Європі, розкрили можливості та виклики, пов’язані з мовами у сучасному світі та презентували програми та ініціативи для збереження та вивчення мов. Після такої змістовної презентації учасники заходу перевірили свою обізнаність, взявши участь в онлайн-вікторині.

На відкритій лекції доцент кафедри теоретичної та прикладної лінгвістики, кандидат філологічних наук Євгенія Канчура, яка проходить наукове стажування в Трініті коледжі в Ірландії, говорила про мови, що за даними ЮНЕСКО перебувають у небезпеці. Зокрема, йшлося про ірландську мову, її статус, історію розвитку та сучасний стан. Лекторка наголосила на важливості усвідомлення пересічною людиною, що розшарування мови за сферами використання чи за поколіннями – перший крок до її зникнення. Тому реально від кожного залежить, чи твоя мова житиме. Тиск не допомагає. Допомагає soft power, себто лагідна українізація, як от український дубляж, наприклад.

Цікаві факти про європейські мови,

Привіт! Ми з Житомирської політехніки!

А чи знаєш ти …?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */