Запроваджено власну систему контролю версій git на серверах Житомирської політехніки

Shares

Підготовка сучасного фахівця неможлива без використання сучасних передових технологій, однією з таких технологій є розподілені системи контролю версій git. Git є однією з найефективніших, надійних та високопродуктивних систем керування версіями, використовується розробниками програмного забезпечення, дизайнерами, аніматорами та науковцями у всьому світі. Це досягається завдяки можливості надання гнучких засобів нелінійної розробки, що базується на відгалуженні та злітті гілок проекту, дозволяє забезпечувати цілісність історії розробки та стійке до змін навіть при зміні криптографічних методів захисту, також можлива прив’язка цифрових підписів розробників до тегів та комітів.

За ініціативи завідувача кафедри комп’ютерних наук Марини ГРАФ керівником відділу комп’ютерних мереж Вадимом ЛУКАШЕВИЧЕМ було розвернути розподілену систему керування версіями файлів та спільної роботи git на серверах Державного університету «Житомирська політехніка», git додатково інтегровано до існуючих інформаційних систем університету.

Потреба у власній розподіленій системі контролю версій виникла в результаті комерціалізації таких загальновідових, потужних розподілених систем контролю версій як github та gitlab. Наведені розподілені системи багато років постійно активно використовувалися при навчанні та в науковій роботі на всіх спеціальностях факультету інформаційно- комп’ютерних технологій. Весною 2023 року змінено правила використання даних ресурсів, що унеможливило їх використання в освітньому процесі.

Від кафедр на факультеті інформаційно-комп’ютерних технологій призначено відповідальних за роботу з git.ztu: від кафедри інженерії програмного забезпечення Олег ВЛАСЕНКО, від кафедри комп’ютерних наук Андрій ОРИНЧАК, від кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Денис ДАЦЮК та Оксану КОРЕНІВСЬКУ від кафедри комп’ютерних технологій в медицині та телекомунікаціях. Відповідальні спільно одразу створили однакову структуру груп та курсів, налаштували відповідний доступ.

Щоб доєднатись до систему контролю версій git в Житомирській політехніці потрібно перейти за адресою https://git.ztu.edu.ua/, логін та пароль – співпадають з даними, що використовуються в усіх інших інформаційних корпоративних сервісах Житомирської політехніки: портал, освітній портал, кабінет студента.

Всім бажаємо успіху та продуктивних покращень у Ваших розробках!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */