Оголошується тиждень екологічної інформації в Житомирській політехніці

Shares

28 вересня щорічно відзначається Міжнародний день загального доступу до інформації. Цей день був заснований Генеральною конференцією ЮНЕСКО в 2015 році, а в 2019 році резолюцію про відзначення цього дня ухвалила Генеральна Асамблея ООН.

Доступ до інформації означає, що кожна людина має право шукати, отримувати і поширювати інформацію. Це право є невід’ємною частиною права на свободу вираження поглядів, яке гарантується статтею 19 Загальної декларації прав людини. Вільний доступ до екологічної інформації є важливим інструментом для захисту довкілля та здоров’я людей. Забезпечення вільного доступу до екологічної інформації є одним із пріоритетних завдань у сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні.

Дослідницький центр екологічного розвитку “ECOSVIT” Житомирської політехніки від сьогодні оголошує тиждень доступу до екологічної інформації. Екологічна інформація – це інформація про стан навколишнього природного середовища, його компоненти, вплив на нього діяльності людини, наслідки такого впливу. Відповідно до статті 50 Конституції України кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена. Такі цінності узгоджуються з положеннями Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська Конвенція), підписаної країнами-членами ООН 25 червня 1998 року. Конвенцію ратифіковано Україною 06 липня 1999 року. Орхуська Конвенція є основою екологічної демократії.

Так, у 2023 році науковці кафедри екології та природоохоронних технологій Державного університету «Житомирська політехніка» в рамках програми «Чисте повітря для України» отримали можливість спостерігати та проводити моніторинг за станом атмосферного повітря на базі встановленої станції громадського онлайн-моніторингу EcoCity. Станція здійснює оповіщення населення про погіршення якості повітря, радіаційний та хімічну небезпеку відповідно до технічного документу: ISBN:978-80-88508-02-1, у якому об’єднані настанови та принципи застосування Українського індексу якості повітря.

Ознайомитись з показниками якості атмосферного повітря м. Житомир (радіаційного фону (радіологічна безпека); оксиду вуглецю (утворюється при низьких температурах спалювання); діоксиду азоту (утворюється при високих температурах спалювання); аміаку (хімічна безпека); пилу франкцій РМ2.5, РМ10 (загальні показники якості повітря); метрологічними показниками температури, тиску, вологості) можна за посиланнями:

  1. https://eco-city.org.ua/?zoom=13&lat=50.2888007&lng=28.6237395&station=1257&random=459762
  2. https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot

Станція моніторингу встановлена завдяки підтримці чеського народу Програмою «Чисте повітря для України», яку реалізують чеська ГО Arnika та українські ГО «Фрі Ардуіно», за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми Transition.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */