16 квітня 2025 року науково-педагогічні працівники кафедри туризму та готельно-ресторанної справи взяли участь у круглому столі «Туризм, гостинність, креативні індустрії: ключові тренди взаємодії та розвитку» організованого Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут».
Важливий захід, що обʼєднав багато теоретиків та практиків зі всієї України та Польщі, їх важливим баченням в туристичну сферу. До заходу долучилися науково-педагогічні працівники профільних ЗВО, фахівці сфери туризму та гостинності, керівники органів влади у сфері туризму, представники туристичного бізнесу Харківщини, екскурсоводи, здобувачі вищої освіти та усі бажаючі.
Цікавими доповідями були виступи спікерів про тенденції розвитку туристичної галузі в умовах війни; готельний бізнес у військовий період; ресторанні та гастрономічні тренди світу та України, а саме:
- Чернега Олена Михайлівна – лідерка віртуального туризму, докторка філософії, експертка з туризму та цифри туризму в Україні, практикиня з формування туристичного продукту, репутації території, співзасновниця ГО «Цифровізація туризму та культури» «Віртуальний туризм як новий вид нішевого туризму»;
- Васильєва Наталя Вікторівна – засновниця керамічної майстерні «GleeNA», Президент громадської організації “Центр розвитку бізнес-технології та культури” «Креативні індустрії та сільський туризм: взаємний потенціал»;
- Чорний Олександр Володимирович – засновник та керівник Smart Education Hotel School, сертифікований бізнес-тренер «Сервіс 2.0 – як зміниться обслуговування гостей найближчі 10 років»;
- Рзаєва Таміла Хафісівна – Голова Союзу професіоналів СПА, курортів та Wellness об’єктів України, СПА-експерт та бізнес тренер СПА (4-й рівень акредитації ун-т Олівера Сакса/Італія), Амбасадор в Україні World SPA Organization, голова департаменту СПА в International Board of Massage Therapists Association «SPA як тригерна мотиваційна складова для туристів»;
- Шевелюк Михайло Михайлович – керівник Української Школи Гостинності, майстер виробничого навчання кафедри ресторанного бізнесу у Львівському професійному коледжі моделювання і ресторанної справи, менеджер з розвитку готелю «Швейцарський», ресторану «Валентино» «Як створити незабутній досвід для гостей у сфері HORECA та залучати гостей у 2025 році?»;
- Венгерська Наталя Сергіївна, заступниця Голови Спілки сільського туризму в Україні, кандидатка екон. наук, доцентка, доцентка кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму, Запорізький національний університет; викладач бізнесу та економіки Міжнародного центру Ліверпульського університету імені Джона Мурса, Англія «Креативні індустрії та туризм: досвід Великої Британії»;
- Жукова Олена Вікторівна – кандидатка екон. наук, доцентка, керівниця Центру розвитку музеєзнавства і пам’яткознавства, Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України «Від рішень до результатів: як індикаторно-критеріальний аналіз дозволяє оцінити ефективність креативних практик покращення туристичної привабливості територій»;
- Опанащук Марта Юріївна – commis chef de cuisine, Hyatt Regency Kyiv «Реформа послуг готельно – ресторанного комплексу під час військового стану. Основний виклик для співробітників»;
- Красиков Михайло Михайлович – етнограф, фольклорист, літературознавець, член Всеукраїнської спілки краєзнавців, Міжнародної асоціації мистецтвознавців, Національної спілки письменників України та Національної спілки художників України, професор кафедри українознавства, культурології та історії науки, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» «Етнотуризм та традиції гостинності в Україні: креативні можливості»;
- Яковчук Олександр Володимирович – кандидат географічних наук, доцент, декан факультету географії, історії та туризму, ПВНЗ «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука» «Трансформація ресурсного потенціалу туристичних дестинацій України в умовах війни і поствоєнного розвитку»;
- Носирєв Олександр Олександрович – кандидат географічних наук, доцент, доцент кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» «Проблеми та перспективи розвитку соціального туризму в Україні»;
- Мірзодаєва Тетяна Віталіївна – кандидатка екон. наук, доцентка, доцентка кафедри туристичного та готельного бізнесу, Національний університет харчових технологій «Освітній потенціал авторських гастротурів: досвід Національного університету харчових технологій»;
- Сухецька Анна Сергіївна – голова циклової комісії харчових технологій та готельно-ресторанної справи, Рівненській фаховий коледж інформаційних технологій, голова циклової комісії харчових технологій та готельно-ресторанної справи «Тренди гостинності 2025 року»;
- Постова Валентина Вікторівна – кандидатка екон. наук, доцентка, доцентка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, Вінницький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету «Тенденції та тренди розвитку ресторанної галузі України.
Мета заходу була досягнута, адже модератор зустрічі організував висвітлення та поширення теоретичної та прикладної інформації з питань, пов’язаних з розвитку туристичної галузі в умовах війни, про етапи готельного бізнесу у військовий період, також про ресторанні та гастрономічні тренди в умовах євроінтеграційних та військових викликів.
Дякуємо організаторам за запрошення та спікерам за цікавий та інформативний захід!