Студенти Житомирської політехніки приєдналися до онлайн-екскурсії Музеєм грошей НБУ  

Shares

20 вересня 2024 року здобувачі та співробітники кафедри фінансів та цифрової економіки за допомогою Zoom приєдналися до онлайн-екскурсії по Музею грошей Національного банку України (НБУ). Захід відбувався за загальною координацією завідувачки кафедри, д.е.н., професора Наталії Виговської у межах вивчення навчальної дисципліни «Організація фінансової роботи на підприємстві».

В онлайн-екскурсії взяли участь здобувачі освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» факультету бізнесу та сфери обслуговування спеціальностей 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» (групи ФБС-9, ФБС-9к, ФБС-10, ФБС-11к, ФБСМ-10) та 051 «Економіка» (групи ЕК-7, ЕК-8, ЕК-9к).

У основній частині екскурсії до аудиторії звернувся екскурсовод, який розповів про відновлення історичної справедливості та відродження національних традицій у грошовому обігу України, зокрема, шляхом зміни назви розмінних монет з «копійка» на «шаг». Так, було несподівано дізнатися, що ще відомі українські письменники (Т. Шевченко, Л. Українка, І. Нечуй-Левицький та ін.) у своїх творах часто вживають слова «шаг», «шажок» у значенні дрібної монети.

Разом із тим про назву монет «шаг» ми дізнаємося ще в період козацької України, де з середини XVII ст. вона широко вживалася в мові діловодства. Коротке та містке слово «шаг» найкраще ілюструвало властивість тогочасної розмовної мови економити мовні засоби. Тому воно швидко стало популярним та основним найменуванням дрібної лічби грошей, глибоко укорінилося в мовному вжитку та українській культурі загалом.

У додатковій частині спілкування з гідом по музею присутні мали змогу поставити власні запитання. Зокрема, здобувачів особливо цікавила доцільність введення в обіг дрібних монет за наявного рівня інфляції в країні, заплановані наступні зміни НБУ щодо обігу національної валюти та дизайну монет номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень.

Дякуємо організаторам заходу за цікаву розповідь про останні зміни в діяльності НБУ, зокрема перехід до вживання назви «шаг», що має походження від козацького роду, замість «копійка», що, своєю чергою, має імперіалістичний початок.  Віримо, що використання саме назви для дрібних монет «шаг», насправді, поверне українським монетам власну ідентичність та загалом допоможе очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */