Лекція-бесіда «Академічна доброчесність у наукових дослідженнях та освітньому процесі» для магістрів Житомирської політехніки

Shares

Сьогодні особливої актуальності набуває рівень моральності і культури суспільства, етичні норми та імперативи вченого, принципи академічної доброчесності. І науковці, і науково-педагогічні працівники, і здобувачі вищої освіти повинні докладати максимум зусиль для формування високої культури академічної доброчесності у наукових дослідженнях, викладанні та навчанні.

Саме з метою формування культури академічної доброчесності та етичних норм у здобувачів вищої освіти першого року навчання з магістерських освітньо-професійних програм «Комп’ютерні науки», «Комп’ютерна інженерія», «Кібербезпека» Житомирської політехніки 18 вересня 2024 року доцентом кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Юрієм Бродським була проведена лекція-бесіда «Академічна доброчесність в наукових дослідженнях та освітньому процесі», у якій брали участь не лише студенти, а й гаранти відповідних освітніх програм – завідувач кафедри комп’ютерних наук Марина Граф, доцент кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Олексій Шелуха, завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Андрій Єфіменко.

Протягом лекції обговорювались проблемні питання дотримання академічної доброчесності та наукової етики здобувачами освіти, особливо в процесі проведення досліджень, які є обов’язковою складовою магістерської підготовки. Також були проаналізовані основні види порушень академічної доброчесності, методи та засоби запобігання цим порушенням. Крім того були ґрунтовно розглянуті компетентності з академічної доброчесності, що їх має набути магістрант.

Питання лекції розглядались з посиланням на відповідні документи нормативно-правової бази Державного університету «Житомирська політехніка» з питань академічної доброчесності, а саме:

  1. Положення про організацію освітнього процесу у Державному університеті «Житомирська політехніка».
  2. Кодекс корпоративної культури Державного університету «Житомирська політехніка».
  3. Кодекс академічної доброчесності Державного університету «Житомирська політехніка»
  4. Положення про Комісії з академічної доброчесності, етики та управління конфліктами у Державному університеті «Житомирська політехніка».
  5. Положення про академічну доброчесність та етику академічних взаємовідносин в Державному університеті «Житомирська політехніка».
  6. Декларація про дотримання академічної доброчесності студента Державного університету «Житомирська політехніка».

Варто зазначити, що в лекції були використані матеріали відкритого онлайн-курсу з української платформи Prometheus «Академічна доброчесність: онлайн – курс для викладачів», навчання за яким пройшли всі викладачі кафедр.

Проведена лекція була одним з низки запланованих на 2024-2025 навчальний рік заходів академічної спільноти кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки і кафедри комп’ютерних наук з питань академічної доброчесності та наукової етики.

Кафедра комп’ютерних наук
Кафедра комп’ютерної інженерії та кібербезпеки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */