Круглий стіл зі стейкхолдерами щодо обговорення освітньо-професійних програм першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

Shares

26 грудня 2023 року на факультеті бізнесу та сфери обслуговування відбулася інтерактивна зустріч, організована кафедрою туризму та готельно-ресторанної справи, до якої приєдналися представники туристичних компаній, готельно-ресторанних суб’єктів підприємництва:

  • Олександр ЧОРНИЙ, сертифікований бізнес-тренер, директор Школи готельного бізнесу SMART EDUCATION, м. Київ;
  • Софія КАМІНСЬКА, адміністратор готельно-ресторанного комплексу «Мисливський Двір», м. Київ;
  • Дарія МАЛЮШИЦЬКА, Туристичний простір «Magellan Club», м. Житомир;
  • Марія ЛЕВИЦЬКА, ПП Талан, Туристична дистанація «Маріїн парк», с. Селище Вінницького району;
  • Іолана ІЩЕНКО, менеджер з туристичних послуг, туристична агенція Rest&Travel, м. Житомир;
  • Наталія СТОЦЬКА, директор туристичної агенції «Континент Х», м. Житомир
  • Ольга ВОЛИНЧУК, портьє, Optima Collection Житомир;
  • Сергій ДЕХТЯРЕНКО, директор туристичної агенції «ПАТРІОТ», м. Житомир;
  • Анна МАНДРИК, провідний менеджер з персоналу, Optima Hotels & Resorts;

У заході взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри, здобувачі вищої освіти, роботодавці. Також, долучилися представники освітніх установ:

  • Інна ЛЕВИЦЬКА, д.е.н., професор, професор кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Національного університету біоресурсів та природокористування України
  • Лариса ГОПКАЛО, к.е.н., доцент, доцент кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Національного університету біоресурсів та природокористування України
  • Олена МОСКВІЧОВА, к.е.н., доцент, доцент кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Національного університету біоресурсів та природокористування України
  • Валентина ЗАВАЛЬНЮК, к.е.н., старший викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, Вінницького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету
  • Ігор ВИННИЧЕНКО, к.г.н., доцент, етно-географ, історико-географ, доцент кафедри країнознавства та туризму, Київського національного університету імені Тараса Шевченка
  • Мар’яна ЧОРНА, к.і.н., старший науковий співробітник ДНУ «Енциклопедичне видавництво»

Участь у заході взяли здобувачі ОС «бакалавр» спеціальності «Готельно-ресторанна справа» та «Туризм і рекреація».

Гаранти представили присутнім освітньо-професійні програми бакалаврату:

Альона КЛИМЧУК, гарант ОПП «Готельно-ресторанна справа», спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», д.е.н., доцент, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи.

Валентина ЛЮБЧЕНКО, гарант ОПП «Туризм», спеціальності 242 «Туризм і рекреація», к.і.н., доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи.

Гаранти освітньо-професійних програм представили їх особливості, зміст, перелік нормативних та вибіркових освітніх компонентів, програмні результати навчання та компетентності. Під час аналізу освітньо-професійних програм, гаранти запропонували звернути увагу на наступні аспекти: ступінь відповідності переліку навчальних дисциплін змісту спеціальності «Готельно-ресторанна справа» та «Туризм і рекреація», чи є в освітніх програмах компоненти, які виглядають як «зайві», неактуальні або застарілі, які освітні чи вибіркові компоненти ОПП слід додати, та ін.

Під час зустрічі обговорювалися питання, що стосуються якості підготовки здобувачів вищої освіти. Учасники круглого столу обмінялися думками та надали свої пропозиції щодо вдосконалення освітньо-професійних програм.

Софія КАМІНСЬКА зазначила, про доцільність включення до вибіркових компонент ОПП «Туризм» дисципліни «Психологія та комунікації в сфері гостинності», так як сьогодні в умовах воєнного стану в країні дуже необхідні навики спілкування із відвідувачами закладів сфери послуг.

Олександр ЧОРНИЙ, відзначив що сьогодні, здобувачам як кваліфікованим фахівцям необхідно мати навики комунікацій із населенням яке постраждало під час війни: побудувати діалог із дорослими та дітьми які постраждали від війни, учасниками бойових дій, відвідувачами закладу гостинності, допомогти їм, підтримати, правильно побудувати комунікацію. На ОПП «Готельно-ресторанна справа», запропоновано залучати практиків до викладання практичної частини освітньої компоненти, та організовувати практичні заняття в закладах гостинності практиками галузі, щоб забезпечити підготовку висококваліфікованих фахівців.

Ігор ВИННИЧЕНКО, відзначив що доцільно виокремити для ООП «Туризм» навчальну дисципліну «Повоєнний та інклюзивний туризм».

Лариса ГОПКАЛО, надала рекомендації щодо вдосконалення освітніх компонент ОПП «Туризм» та ОПП «Готельно-ресторанна справа», що забезпечить актуальність та конкурентоспроможність освітньої програми.

Здобувачка Ірина МІХЄЄВА подякувала, на ОПП «Готельно-ресторанна справа», були враховані побажання здобувачів які були зазначені під час попереднього перегляду освітньо-професійної програми, та зазначила, щодо бажання вивчати іноземну мову (англійська) разом із другою іноземною мовою (польська або німецька) у 7,8 семестрі. Також, здобувачі підтримали введення до ОК професійної підготовки дисципліну «Стартап менеджмент в індустрії гостинності», що забезпечить набуття практичних навичок розробки проєктів та створення і просування власних бізнес ідей.

Під час дискусії потенційні роботодавці відзначали актуальність представлених освітніх програм, високо оцінили рівень підготовки студентів кафедри, які проходили виробничу практику на підприємствах. Вони також висловили пропозиції щодо нових напрямів співпраці у впровадженні актуальних для бізнесу форматів навчання майбутніх фахівців, вдосконалення змісту навчальних дисциплін, що включені до освітньої програми.

Викладачі кафедри та гаранти освітньо-професійних програм заслухали пропозиції, побажання та рекомендації колег щодо підвищення конкурентоспроможності освітньо-професійної програми.

Альона КЛИМЧУК, подякувала всім хто долучився до обговорення освітніх програм кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, та зазначила що тільки злагоджена і плідна робота освіти та бізнесу забезпечить високий рівень підготовки висококваліфікованих фахівців.

Дякуємо нашим партнерам, друзям та колегам за плідну зустріч!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */