Дослідниця з Житомирської політехніки на фестивалі науки у Трініті Коледжі (Дублін, Ірландія)

Shares

Триває дослідницький візит доцента кафедри прикладної лінгвістики Євгенії Канчури до найдавнішого університету Ірландії Трініті Коледжу. В дослідницькому центрі гуманітарних наук та мистецтва (The Trinity Long Room Hub) Євгенія Канчура працює над порівнянням перекладів елементів примусового наративу в творах Террі Пратчетта. Це продовження багаторічної співпраці Євгенії Орестівни з Пратчетт-проєктом, покликаним зберігати й примножувати дослідження життя та творчості  видатного письменника-постмодерніста.

22 вересня Євгенія Канчура взяла участь у щорічному заході “Ніч Культури”, який в The Trinity Long Room Hubвідбувається під гаслом Террі Пратчетт у Невидній Академії (Terry Pratchett in the Unseen University). Дослідження життя і творчості письменника набули міждисциплінарного характеру. Зокрема, його активна громадська позиція сприяла максимальному розголосу та популяризації досліджень хвороби Альцгеймера. Тому читання під час Ночі Культури містили не лише літературознавчі розвідки, але й доповіді про діагностику та інклюзією, пов’язані з цим захворюванням. В літературознавчій секції Євгенія Канчура представила доповідь “Наративна причинність у романах Террі Пратчетта”, привернувши увагу аудиторії до проблем впливу тексту на свідомість людини, розвитку критичного мислення та засобів протистояти пропагандистському наративу.

28 вересня Євгенія Орестівна представила результати свого дослідження в рамках фестивалю Наукового фестивалю “Trinity Art & Humanities Research Festival” – насиченої події, яка триває у дослідницькому центрі.

Євгенія Орестівна не перериває зв’язку з життям факультету педагогічних технологій та освіти впродовж життя. Так, в рамках святкування Європейського дня мов, Євгенія Канчура представила відкриту лекцію про роль ірландської мови як однієї з офіційних мов Євросоюзу, першої офіційної мови Республіки Ірландія та офіційної мови Північної Ірландії. Проводячи численні паралелі в розвитку незалежних країн, Євгенія Орестівна наголосила на ролі філологів у забезпечені функціонування та розповсюдження мови, її унормованості та функціоналу. Також, дослідниця підкреслила значущість технологій для закріплення позиції мови.

Дослідницький візит триває. Плідна взаємодія науковців України та Ірландії набуває нових форм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */