Студенти-економісти прослухали гостьову лекцію про впровадження сучасних цифрових технологій у Збройних силах України

Shares

24 квітня 2023 р. у рамках вивчення навчальної дисципліни «Цифрові технології в економіці та управлінні» для студентів груп ЕК-4, ЕК-5к спеціальності 051 «Економіка» факультету бізнесу та сфери обслуговування в онлайн форматі відбулася гостьова лекція представниці Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова Вікторії ГРАБЧЕНКО на тему: «Використання сучасних цифрових технологій в Збройних силах України».

Лектором було відзначено, що цифрове майбутнє Збройних сил України передбачає трансформацію армії загалом, а саме: розвідки, автоматизованого управління, зв’язку, високоточної зброї, роботизованих комплексів та безпілотників, інших високотехнологічних систем.

Багато в чому вона визначена появою серед компонентів українських військових технологій супутникового інтернету STARLINK, а пізніше – і цілого супутника компанії ICEYE, що за допомогою синтезованої радіолокаційної апертури (SAR) дає змогу формувати зображення ділянок Землі з високою роздільною здатністю вдень, вночі та через хмари, а отже, оперативно планувати воєнні операції.

Крім того, було розглянуто сучасне програмне забезпечення, що використовується військовими, а саме – бойову систему управління тактичної ланки «Кропива», яка є дуже ефективною для розвідки, управління та вогневого ураження, а також – національну військову систему ситуативної обізнаності «Delta». Ця система побудована за стандартами НАТО і є яскравим прикладом цифровізації армії. Вона дозволяє швидко реагувати на зміни в бойовій обстановці та приймати відповідні рішення.

Після ознайомлення з ключовими аспектами теми спікер відповіла на цікаві запитання викладача та студентів. Зокрема, аудиторію цікавили такі моменти, як:

– результативність використання для розвідувальних цілей придбаного супутника компанії ICEYE;

– компоненти, які українське військо інтегрувало зі стандартів НАТО;

– забезпечення кібербезпеки в Збройних силах України з використанням цифрових технологій;

– використання військовими спеціалістами нейронних мереж при плануванні операцій та ін.

У другій частині лекції гостя розповіла про актуальні військові спеціальності, за якими у 2023 р. проводить навчання громадян України, які здобувають або вже мають освітній ступінь «бакалавр» (або вище), кафедра військової підготовки Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова, зокрема:

– застосування підрозділів безпілотних авіаційних комплексів тактичного класу;

– застосування з’єднань, військових частин і підрозділів озброєних наземними засобами радіоелектронної боротьби;

– застосування радіозв’язку;

– застосування аеромобільних (повітрянодесантних), десантно-штурмових, гірсько-піхотних з’єднань, військових частин, підрозділів та ін.

Щиро дякуємо пані Вікторії за актуальну інформацію щодо використання сучасних цифрових технологій в українському війську! Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю у площині поглиблення розуміння перспективних напрямів імплементації цифрових технологій у цивільні та військові професії.

Віримо у нашу Перемогу! Віримо в Збройні сили України!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */