Делегація Верховної Ради України та представників Житомирської області взяла участь у 2-му Форумі з відновлення Житомирщини (Естонія)

Shares

Протягом тижня, починаючи з 7 грудня 2022 року, ректор Житомирської політехніки Віктор Євдокимов і проректор з науково-педагогічної роботи та інноваційного розвитку Димитрій Грицишен у складі делегації Верховної Ради України та представників Житомирської області відвідали  Естонію з метою участі у 2-му Форумі з відновлення Житомирщини.

Розпочався візит стартом Другого Форуму з відновлення Житомирщини у Таллінні. Естонію на Форумі представляли Президент Естонії Alar Karis, представники Уряду та Парламенту, зокрема Міністр закордонних справ Естонії Urmas Reinsalu, Міністр економіки та інфраструктури Естонії Riina Sikkut, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Kaimo Kuusk. Також до обговорення долучилися Голова представництва Європейської комісії у Талліні Vivian Loonela, Міністр закордонних справ Португалії Joāo Gomes Cravinho, Надзвичайний і Повноважний Посол Португалії в Естонії Francisco De Assis Morais E Cunha Vaz Patto.

Ключові напрями роботи учасників Форуму:

  • масштаби руйнувань у регіоні та пріоритети відновлення;
  • успішний досвід співпраці в рамках відновлення;
  • механізм залучення більшої кількості партнерів і союзників до відбудови регіону.

Всі ми розуміємо та цінуємо вклад Естонії у нашу боротьбу з агресором по всіх фронтах. Результат роботи форуму: визначено ряд об’єктів, відбудову яких вже схвалено і буде профінансовано урядом Естонії та Португалії, в тому числі і Житомирський ліцей №25.

Наступного дня, ректор університету разом з проректором Димитрієм Грицишеним, членом Наглядової ради університету, депутатом Житомирської обласної ради, директором ТОВ”ЮНІГРАН” Сергієм Диняком, першим помічником віце-спікера Верховної ради України Мар’яною Островською зустрілися з менеджментом Міністерства освіти і досліджень Республіки Естонія, зокрема з заступником генерального секретаря Міністерства Renno Veinthal та радником Міністерства щодо ЄС та міжнародного співробітництва Liisa Ojaveer.

Віктор Євдокимов поділився з колегами основними досягненнями Житомирської політехніки, презентував історію становлення, структуру, наукові проєкти, міжнародну співпрацю, виклики, що виникли перед менеджментом університету та всіма учасниками освітнього процесу з початком повномасштабного вторгнення росії. Учасники зустрічі обговорили актуальні та надзвичайно важливі проекти майбутньої співпраці, зокрема в галузі ІТ та кібербезпеки.

Також під час візиту до Естонії, представники Житомирської політехніки завітали в мерію Таллінна та зустрітися з мером Міхаїлом Килвартом. Під час знайомства, обміну досвідом та обговорення актуальних питань сьогодення, узагальнили та окреслили потенційні напрями співпраці.

Розуміючи наші проблеми з електроенергією, з бюджету Таллінна вже виділено 250 тис. євро та завершено процедуру закупівлі генераторів, що будуть передані для нашого регіону. Крім того, під час зустрічі дійшли згоди, що для потреб громад Житомирщини додатково будуть передані ще 20 автобусів з автобусного парку міста Таллінна, що також полегшить життя мешканців громад в умовах перебоїв з електроенергією та, відповідно, транспортом. Також учасниками зустрічі порушено питання щодо пошуку можливостей естонською стороною закупівлі станцій Starlink для українських користувачів.

В четвер, 8 грудня, представники офіційної делегації України, зокрема депутати Житомирської міської ради та Житомирської обласної ради, Житомирської політехніки зустрілися з головою міської ради Таллінна Євгеном Осіновським.

Голова міської ради Таллінна був в нашому університеті наприкінці вересня поточного року і подарував ліцеїстам Житомира 50 ноутбуків для забезпечення якісного освітнього процесу та впровадження у нього інформаційних технологій.

Головна тема бесіди: «Війна в Україні та допомога Житомирщині». Учасники обговорили напрями подальшої співпраці, дружні взаємовідносини та першочергові завдання, що потребують вирішення в умовах складних погодних умов та агресії ворога. Сьогодні Естонія відправила в Україну чергових 11 автобусів з генераторами та енергетичним обладнанням, вантаж вирушив до Житомира, Харкова, Бучі та Полтави.

За результатами зустрічі, Євген Осіновський анонсував найближчим часом свій візит до Житомира разом з керівниками структурних підрозділів міської ради Таллінна. Раді будемо знову вітати шановних гостей на Житомирщині!

Наприкінці візиту, у п’ятницю 9 грудня відбулася зустріч делегації Верховної Ради України та представників Житомирської області у парламенті (Рійгікогу) Естонії. Естонія потужно підтримує Україну на всіх етапах нашої боротьби з російською агресією. Надала нам найбільшу допомогу у співвідношенні до власного ВВП, після нападу російської федерації. Народ Естонії розуміє, що це і їхня війна також, адже від зміцнення української армії залежить не лише стійкість і витривалість України, а й безпека всієї Європи.

Представники Уряду та Парламенту Естонії в міцній і незмінній підтримці України! Це стосується і збройної підтримки, і економічної допомоги Україні. Дякуємо, що разом!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */