Відкрита лекція від провідного українського фахівця з кібербезпеки ІВАНА ГОРБЕНКА

Shares

18.01.2022 року науково-педагогічні працівники кафедри компʼютерної інженерії та кібербезпеки Державного університету «Житомирська політехніка» Олександра Покотило, Єлизавета Байлюк, Ольга Дячук, Оксана Окунькова, Валерій Філіпов, Андрій Єфіменко разом з колегами з НТУ «Дніпровська політехніка» та інших українських закладів вищої освіти  долучилися до відкритої лекції на тему «Проблема стандартизації та впровадження криптоперетворень для постквантового періоду та стан її вирішення на міжнародному та національному рівнях» одного з найвідоміших українських  фахівців-криптографів, розробника національних криптографічних стандартів, доктора технічних наук, професора, академіка Академії наук прикладної радіоелектроніки, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, відмінника освіти України, головного конструктора ПРАТ «Інститут інформаційних технологій», професора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна  Івана Дмитровича ГОРБЕНКА.

У першій частині лекції Іван Дмитрович розглянув питання проблем та перспектив розвитку криптографічного захисту інформації у світі та Україні, поінформував про основні законодавчі зміни з питань застосування криптографічних засобів, а також про поточний стан розробки та впровадження національних криптографічних стандартів. Окрім того, лектор представив Національну систему інфраструктури відкритих ключів, технічні та програмні криптографічні розробки очолюваних ним наукових та технічних колективів.

У другій частині лекції Іван Дмитрович розглянув питання реалізації атак різного роду на сучасні криптографічні протоколи, приділивши значну уваги квантовим атакам різного роду, навів характеристики сучасних квантових комп’ютерів та можливості квантових технологій для криптоаналізу. Також лектор охарактеризував стан відбору нових міжнародних стандартів електронних підписів, зазначивши основні параметри найбільш перспективних на його думку варіантів CRYSTALS-DILITHIUM, FALCON, Rainbow. Окрім того, Іван Дмитрович представив можливості сучасних національних квантово-захищених стандартів Калина, Купина, Струмок, Скеля та проектів стандартів Вершина 1 та Сокіл (Вершина 2).

Наприкінці лекції Іван Дмитрович у притаманному йому щирому та доброзичливому стилі відповів на питання з аудиторії, що стосувалися як наукового, так і прикладного аспектів проведеної лекції.

Щира подяка колегам з Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна за надану можливість долучення до лекції !!!

Кафедра компʼютерної інженерії та кібербезпеки

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */