Представники Житомирської політехніки – переможці конкурсного відбору проєктів наукових робіт молодих вчених ЗВО МОН України

Shares

Наказом Міністерства освіти і науки України № 1489 від 30.12.2021 року затверджено перелік проєктів наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених, які працюють (навчаються) у закладах вищої освіти та наукових установах, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, які пройшли конкурсний відбір та фінансування яких розпочнеться з січня 2022 року за рахунок коштів Державного бюджету України.

Вітаємо  із перемогою у відповідному конкурсному відборі колектив авторів проєкту, які представляють Державний університет “Житомирська політехніка”, зокрема викладачів кафедр автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій ім. проф. Б.Б. Самотокіна, екології, механічної інженерії, метрології та інформаційно-вимірювальної техніки!  Керівник проєкту – зав. кафедри А та КІТ ім. проф. Б.Б. Самотокіна  – доц. Ткачук А.Г.

Фінансування наукового проєкту «Система моніторингу наявності пожеж та витоків теплової енергії на основі безпілотних літальних апаратів» розпочнеться з січня 2022 року і на 1-й рік буде становити 796 тис. грн. Загальний обсяг фінансування – 2394 тис. грн.

Проєкт спрямовано на розробку мобільної автоматизованої системи для виявлення, локалізації пожеж та потенційних джерел їх займання в екосистемах України, визначення рівня забрудненості повітря шкідливими газами, пошуку витоків теплової енергії в спорудах на основі міні безпілотних літальних апаратів (БПЛА), яка буде використовуватись пожежними службами, екологічними інспекціями, військовими та цивільними для збирання, обробки і аналізу інформації з метою попередження населення про виявлені небезпеки, що становлять загрозу їх життю.

Проєктом передбачено створення багатофункціональної автоматизованої системи, у складі якої будуть міні БПЛА, які керуватимуться дистанційно в реальному часі та автономно за попередньо запрограмованим маршрутом, матимуть наземну станцію для обробки отриманих даних в реальному часі. На БПЛА буде встановлено спектральні камери/тепловізори з відповідним програмним забезпеченням для побудови теплової карти місцевості та прогнозування  потенційних джерел займання, виявлення витоків теплової енергії, системи аналізу забрудненості повітря, а також сигнальні пристрої.

Бажаємо виконавцям проєкту плідної наукової роботи та успішної реалізації визначених завдань!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */