У Житомирській політехніці відбувся Круглий стіл по вдосконаленню системи освіти військових кадрів і ветеранів АТО/ООС, членів їхніх сімей

Shares

03 листопада 2021 року на базі Державного університету «Житомирська політехніка» відбувся Круглий стіл щодо визначення варіантів формування державної політики з переходу від військової кар’єри до цивільного життя ветеранів війни, підвищення їх рівня конкурентоспроможності на ринку праці та сприяння зайнятості.

Захід організований Міністерством у справах ветеранів України, Радою ветеранів України при Міністерстві у справах ветеранів та Державним університетом «Житомирська політехніка». Учасниками заходу стали представники Міністерства у справах ветеранів України, Керівництво Житомирської області та району, Голови територіальних громад області, представники державних установ і закладів вищої освіти, представники міжнародних та громадських організацій.

Учасники обговорили шляхи розвитку державної політики з переходу від військової кар’єри до цивільного життя ветеранів війни, сприяння їхній освіті, працевлаштуванню та підвищенню рівня конкурентоспроможності на ринку праці.

Володимир Лагута, презентував створений у вересні цього року Навчально-науковий центр конверсії військових кадрів та ветеранів війни, головні завдання якого – організація комплексного навчального процесу для отримання фаху, професійної перепідготовки та підвищення кваліфікації ветеранів АТО/ООС.

У межах роботи Центру запланований старт нових освітніх програм на 2022 рік. До реалізації цього проекту керівництву Житомирської політехніки вдалося залучити сім територіальних громад, що є успішним прикладом об`єднання зусиль задля гармонізації ветеранів війни у цивільному житті.

Наталія Харитонова, презентувала роботу Центру соціально-психологічної підтримки і супроводу PsyLab. Одним із основних завдань Центру, це здійснення психологічного супроводу учасників бойових дій та членів їх родин.

Представники закладів вищої освіти, зокрема, Університету банківської справи, Сумського державного університету, Уманського національного університету садівництва, Чорноморського національного університету імені Петра Могили представили власні напрацювання у створенні навчальних програм і центрів професійної підготовки та кар’єрного зростання ветеранів війни та військовослужбовців для його подальшого вдосконалення та поширення на всі регіони України.

У підсумку заходу Ігор Безкаравайний, заступник Міністра у справах ветеранів України, зазначив, що всі напрацювання освітян ляжуть в основу реформування процесу освіти та реадаптації ветеранів війни.

«На основі побачених проектів, почутих ідей  і пропозицій ми будемо вдосконалювати нормативно-правові акти, що стосується реадаптації ветеранів, та пропонувати відповідні законодавчі зміни. Мета – створення справді дієвої системи переходу ветеранів з військової професії на цивільні, яка охоплює всю Україну, і до якої залучені держава, громади та університети», – підсумував заступник міністра у справах ветеранів України Ігор Безкаравайний.

Житомирська політехніка поділяє думку, що ветерани мають значний потенціал для реалізації себе у суспільстві, а якісна освіта та професійна перепідготовка стане хорошим початком для їх саморозвитку, тож університет постійно запрошує учасників бойових дій на безкоштовне навчання за різними галузями знань та стає надійним партнером у реалізації міжнародних проектів, які покликані допомагати в професійній і соціальній адаптації військовослужбовцям, ветеранам та членам їхніх сімей і сімей загиблих.

З впевненістю можемо сказати, що в Житомирській області формується потужна інтелектуальна ветеранська спільнота. Лише завдяки подальшій плідній співпраці між органами виконавчої влади, органами місцевої влади, територіальними громадами, закладами вищої освіти, міжнародними партнерами та громадськими організаціями можливо буде вирішити соціально значимі питання, а саме, формування державної політики з переходу від військової кар’єри до цивільного життя ветеранів війни, підвищення їх рівня конкурентоспроможності на ринку праці та сприяння зайнятості.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */