Зустріч студентів ГЕФ з завідувачкою відділу геології родовищ корисних копалин Інституту геологічних наук НАН України

Shares

1 жовтня 2021 року здобувачі освітніх та освітньо-наукових рівнів «молодший бакалавр», «бакалавр», «магістр» та «доктор філософії» спеціальностей «Гірництво» та «Екологія» гірничо-екологічного факультету зустрілися з провідним вченим, завідувачкою відділу геології родовищ корисних копалин Інституту геологічних наук Національної академії наук України, член-кореспондентом Академії гірничих наук України, доктором геологічних наук Оленою Ремезовою.

Під час відкритої лекції-зустрічі на тему «Мінерально-сировинна база критичної сировини України. Європейський погляд» студенти дізналися про сучасний стан мінерально-сировинної бази України, поширення стратегічних корисних копалин на території нашої держави та основні напрями її раціонального освоєння.

Цікаво, що приблизна оцінка вартості мінерально-сировинної бази України складає більше 7,5 трлн. дол. США, на кожного жителя України припадає понад 150 тис.дол. США! Україна може забезпечити як свої власні потреби, так і експорт таких важливих корисних копалин та продуктів їх переробки як залізо, марганець, титан, цирконій, сіль калійна, сіль кухонна, сірка самородна, глина бентонітова, графіт, каолін, флюсова сировина, глина для вогнетривів, декоративно-облицювальні матеріали.

Студенти  також познайомилися з таким поняттям як «критична сировина» – це матеріали, що використовуються в «зелених» технологіях, побутовій електроніці, охороні здоров’я, сталеплавильній промисловості, оборонному комплексі, дослідженні космосу та авіації, є не лише критично важливими для ключових галузей промисловості та майбутнього застосування, а й для стійкого функціонування європейської економіки. Країни Європейського Союзу не мають такого різноманіття родовищ корисних копалин, да й запаси їх менші, ніж в Україні. Тому роль України як постачальника дефіцитної сировини для Європи дуже важлива і постійно зростає.

Дякуємо шановній Олені Олександрівні за цікаву та інформативну зустріч!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */