Літературознавчі дослідження студентів у Житомирській політехніці

Shares

Робота наукового студентського гуртка “Інтертекстуальні студії” знайомить студентів-філологів ФПУП Житомирської політехніки з академічним літературознавством. Спілкування учасниць гуртка з провідними дослідниками красного письменства та перекладу під час захисту творчих і дослідницьких робіт на конкурсі ім. В. Кейса стало неоціненним досвідом, який закладає підвалини подальших досліджень. Із грудневими здобутками наших філологів можна ознайомитися на сайті Інституту модернізації змісту освіти.

Початок 2021 року також виявився насиченим літературознавчими подіями. 8 січня керівник гуртка, доцент кафедри теоретичної та прикладної лінгвістики Євгенія Канчура як один з організаторів та доповідач взяла участь у Х ювілейному семінарі Центру дослідження літератури фентезі при Інституті літератури НАН України ім. Т.Г. Шевченка.

Онлайн формат поєднав фахівців з усієї України: Києва, Житомира, Львова, Миколаєва, Запоріжжя, Бердянська, Одеси, Харкова, Полтави, – а  також колег із Софії, Кракова та Хайфи. Понад п’ятдесят літературознавців з двадцяти  університетів та наукових установ обговорювали теоретичні аспекти дослідження метажанру фентезі. Поширенню академічних досліджень сприяла також участь студентів, аспірантів, вчителів та представників МАН і активістів української Вікіпедії. Приємно зазначити, що наші  філологи, члени гуртка, також долучилися до роботи семінару, і не лише слухали доповіді, але й взяли участь у дискусії. Спілкування на такому високому академічному рівні стає поштовхом для власних досліджень, як зазначила одна з наших студенток, Оксана Лиманець.

Матеріали семінару будуть оприлюднені у збірнику ЦДЛФ, що готується до друку, але вже зараз можна ознайомитися із детальним оглядом цієї наукової події на сайті пресслужби Національної академії наук України. За посиланням ви знайдете також презентації та аудіозапис доповідей.

Популяризація науки передбачає широкий формат спілкування з найрізноманітнішою аудиторією. 16 січня пролунала чергова передача всеукраїнського Радіо Культура – “Літературні мандри світом”, де на запрошення автора й ведучої, письменниці Лесі Вороніної, Євгенія Канчура розповідала про творчість Террі Прачетта. Слухачі змогли почути про виклики, що стоять перед українськими перекладачами романів знаного британського письменника, про його дивовижний Дискосвіт та видатну особистість. Із записом передачі можна ознайомитися на сайті Радіо Культура. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */