28 листопада – День пам’яті жертв голодоморів. Збережи пам’ять! Збережи правду!

Shares

Голодомор «чорним крилом» накрив український хліборобський край у страшних 1932-1933 роках. Цинічний злочин проти нашого народу – геноцид, який був реалізований сталінською репресивною системою. Масові штучні голоди 1921 – 1923 та 1946 – 1947 років… Осягнути всі ті жахіття неможливо і по сьогодні… Історії  з життя наших предків, що ми, свідомі українці, не маємо права забути… Факти, які має знати сьогоднішнє покоління… Жахіття, що не повинні бути повторені ніколи знову… Ми маємо пам’ятати!

Гасло цьогорічних заходів – Збережи пам’ять! Збережи правду! 

В останню суботу листопада щорічно вшановують пам’ять жертв голодоморів в Україні. У останні дні листопада проходять жалобні заходи та акції серед громадськості як в Україні, так і у світі. Здобувачі освіти та викладачі Державного університету “Житомирська політехніка” щороку долучаються до вшанування пам’яті своїх предків. Куратори всіх факультетів серед студентства проводять інформаційні заходи. Цього року все відбувалось у дистанційному форматі.

26 листопада 2020 року на факультеті публічного управління та права Житомирської політехніки відбувся online круглий стіл, приурочений трагічним 83-ім роковинам великого голоду в Україні.

Організатором круглого сталу стала кафедра економічної безпеки, публічного управління та адміністрування, а координатором події –  доцент Загурська-Антонюк Вікторія Францівна.

Вікторія Францівна запропонувала студентам груп ПУА-3 та ПУА-4 провести круглий стіл у двох частинах: у першій – група ПУА-4 (на чолі з Овечкіною А.) представила коротку хронологічно-поетичну ретроспективу тих страшиних часів, а у другій частині – студентами групи ПУА-3 було представлено аналітичні розвідки .

Доповіді студентів відзначалися емоційністю, конкретикою фактів та не залишили нікого з учасників круглого столу байдужими щодо почутого. Серед доповідей можна виокремити виступи студентів  Васильчук Л. «Соціальні наслідки Голодомору 1932-1933 рр. для України», Добровольського Ю. «Ідеологічно-політичний вплив Голодомору на ідентичність українського народу», Кусік Н. «Психологічно-ментальні сліди у свідомості українського народу після пережитих голодоморів», Сачук В. «Етнодемографічні наслідки в Україні після Голодомору», Швець І. «Відображення теми Голодомору у мистецтві та творчості», Чернецької Є. «Висвітлення трагедії Голодомору в літературі».

Пам’ятаємо…Неможливо забути!

Долучайтеся до акції «Запали свічку пам’яті». Запалена свічка у вікні кожної домівки увечері, о 16.00, 28 листопада стане виявом нашої пам’яті…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */