7 квітня – день вшанування пам’яті з нагоди 160 років з дня народження Миколи Левитського

Shares

7 квітня – день вшанування пам’яті з нагоди 160 років з дня народження Миколи Левитського (1859-1936), громадського та державного діяча, публіциста, організатора кооперативного руху. Студентами групи РР-47 гірничо-екологічного факультету та їх куратором Олександром Камських  було проведено семінар, з метою ознайомлення з біографією, громадською та державною діяльністю Миколи Левитського.

На жаль, архівна спадщина Миколи Васильовича Левицького дійшла до наших часів не в повному обсязі. Переважна частина його ру кописних документів та книг втрачені. У 1922 р. в Єлисаветграді його особистий архів та бібліотеку викрали. Ті документи, що на даний час зберігаються у Інституті рукопису НБУВ, входили до складу фонду Всеукраїнського центрального музею при Київському кооперативному інституті. У 1934 році Микола Васильович оприлюднив своє побажання стосовно долі власного архіву, щоб його архівне зібрання комплексно зберігалося у бібліотеці Академії наук УРСР (нині НБУВ). У 1935 р. постановою Всеукраїнської кооперативної спілки музей ліквідували, а його фонди передали до Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Аналізуючи склад та зміст фонду можна з впевненістю сказати, що Микола Васильович залишив нам значну літературну спадщину, зокрема, поезії, прозу, драматичні твори, літературно-критичні, фольклорні, театрознавчі та інші праці.

Архівний фонд Миколи Васильовича Левитського залишається предметом дослідження і становить потужний джерелознавчий, інформаційний та біобібліографічний ресурс для фахівців не лише з історії розвитку економічної думки, а й істориків літератури, мистецтва, видавничої справи, архівознавців, бібліотекознавців, бібліографів, українознавців, дослідників історії суспільно-політичної думки в Україні кінця ХІХ поч. ХХ ст.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */