У ЖДТУ відзначили 125-річчя з дня народження вченого-шевченкознавця Олександра Багрія

Shares

У травні 2015 року в Житомирському державному технологічному університеті відкрили Центр українсько-азербайджанської співпраці у сфері освіти, науки та культури.

За час існування у Центрі неодноразово проводилися тематичні заходи,  а також там безпосередньо проходять навчальні пари у студентів.

Таким чином, дізнатися більше про історію і культуру Азербайджану можуть студенти, викладачі та відвідувачі Житомирського державного технологічного університету.

Зокрема, у контексті цього, 8 листопада на базі Центру провели зібрання з нагоди 125-річчя з дня народження вченого-шевченкознавця Олександра Багрія — українця за походженням, який більше 20 років жив і працював в Азербайджані.  Його визнали фундатором створення в Азербайджані галузевої бібліографії, він прискіпливо вивчав фольклор народів Кавказу, здійснював активну науково-видавничу діяльність, підготував фундаментальні праці, присвячені життю і творчості Т.Г. Шевченка. Професор Багрій О.В. заслужено вважається основоположником нового наукового напрямку в Азербайджані – Шевченкознавства, який продовжують розвивати його учні та послідовники й донині.

“Протягом останнього часу в нашому університеті відкрилися Центр українсько-азербайджанської співпраці у сфері освіти, науки та культури,  Чеський центр освіти і культури ім. Вацлава Длоугі, Українсько-Туркменський культурно-освітній центр. Ми не є гуманітарним ВНЗ, але розуміємо, що це сприяє всебічному розвитку наших студентів, – зауважила під час виступу перший проректор Житомирського державного технологічного університету Оксана Олійник. – Відвідуючи заняття у цих аудиторіях, ви можете ближче познайомитися із дружніми до нас країнами, вас зацікавить якась історична постать і ви продовжите пошук інформації вже за межами університету, а, можливо, навіть відвідаєте Чехію, Туркменістан, Азербайджан. Захід, який сьогодні зібрав нас усіх,  – це чергове підтвердження того, що викладачам, науковцям і студентам університету цікава тема розвитку культури та історії Азербайджану,  значний вклад у які зробив українець Багрій. Він познайомив азербайджанців з творчістю Шевченка. Цей народ, як і українці, пережив багато трагічних подій у своєму прагненні до свободи та незалежності. Тема Шевченкових творів для них так само близька”.

До слова, нині 22 тисячі етнічних українців мешкають в Азербайджані, 46 тисяч азербайджанців живуть і працюють в Україні.

Детальніше про наукові праці та публікації Олександра Багрія присутнім розповіла викладач кафедри суспільних дисциплін ЖДТУ Юлія Кондратюк, а ведучі поділилися біографічними відомостями про вченого.

У рамках заходу студенти читали поезію Тараса Шевченка, а також виконали композицію “Думи” на вірші Кобзаря.

 

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */