У ЖДТУ розповідали про ЗНО та розігрували подарунки серед абітурієнтів

Shares

Житомирський державний технологічний університет у рамках своєї співпраці із Вінницьким регіональним центром оцінювання якості освіти 22 квітня в черговий раз провів зустріч для майбутніх абітурієнтів.

Зокрема, під час заходу «ЗНО: секрети успіху» старшокласники могли не лише отримати поради щодо майбутнього тестування, дізнатися про терміни і порядок його проведення, але й  ознайомитися з  веб-сервісом на сайті ЖДТУ для вибору спеціальності.

За словами ректора Житомирського державного технологічного університету Віктора Євдокимова, на сьогоднішній  день вступники мають багато можливостей дізнатися про навчальний заклад та факультети. Уся ця інформація є в інтернеті, у різноманітних роздаткових матеріалах, тощо.

Водночас розроблений у ЖДТУ веб-сервіс допомагає абітурієнту краще зорієнтуватися у виборі професії,  підібрати той фах, де можна максимально проявити свої знання і здібності та надалі  застосувати це  в роботі.

Ректор ЖДТУ Віктор Євдокимов радить старшокласникам відповідально підходити до питання вибору спеціальності і в цьому випадку покладатися лише на себе.

«Дослідження показують, що цьогоріч в Україні 300 000 випускників, але з кожним наступним роком їх кількість збільшуватиметься, тому ви маєте досить реальні шанси зайняти свої місця у вищих навчальних закладах, адже конкуренція поки  менша, – наголосив Євдокимов. –  У нашому університеті п’ять факультетів, де чекають кожного з вас. Ви унікальні, а тому повинні обрати той напрямок, де зможете розвиватися і де себе бачите. Варто обирати ту галузь, де вважаєте себе найрозумнішими – математичні чи гуманітарні науки близькі вам. На сайті ЖДТУ ви можете знайти спеціальне посилання «Вступ 2016» з усією необхідною для абітурієнтів інформацію, а також можете обрати собі спеціальність. У цьому розділі є не лише опис спеціальності, але й вказуються ті можливості, що відкриваються перед вами.  Можна побачити, в яких аудиторіях навчаються наші студенти, вони вивчають кілька іноземних мов, мають власні розробки та проекти, як і де відпочивають та проводять дозвілля, беруть участь у  спортивних змаганнях, творчих конкурсах,   займаються науковою роботою, волонтерською чи  соціальною діяльністю, проходять практику чи стажування на кращих підприємствах регіону, їздять за кордон, отримують подвійний диплом. Таким чином, ми забезпечуємо всебічний розвиток кожному».

Про це все на власному прикладі розповіла третьокурсниця ЖДТУ Аліна Срібна, яка свого часу обрала технологічний університет у Житомирі і вже встигла здійснити свою мрію про поїздку за кордон, під час якої проходила практику, підвищувала рівень володіння іноземною, знайомилася з новою країною. У планах дівчини працевлаштуватися за спеціальністю.

Крім цього, перед початком заходу відвідувачі могли ознайомитися із розробками та проектами факультетів на виставці, що діяла на першому, другому і третьому поверхах ЖДТУ. Також  працювали різноманітні тематичні майстер-класи: веб-дизайн, молоді та енергоощадливі, відчуй себе зварювальником, ознайомлення з робочим місцем гібридної транспортної автоматизованої системи «Безпечне місце», інші.

Декан факультету інформаційно-комп’ютерних технологій Андрій Морозов розповів присутнім на зустрічі ще про два веб-сервіси, які допомагають в режимі онлайн визначити свої шанси на навчання за результатами сертифікатів ЗНО. Для цього необхідно обрати регіон, бажану спеціальність, вказати наявні чи  прогнозовані  результати, а далі програма сама вираховує ймовірність вступу у відсотках. Невдовзі, переконує Морозов, можливість  визначити свої шанси для абітурієнтів з’явиться і на сайті ЖДТУ.

Заступник директора Вінницького РЦОЯО Людмила Марцева нагадала під час заходу, що вже у травні одинадцятикласники складатимуть ЗНО з української мови та літератури, математики, історії України, результати  з цих предметів цьогоріч зараховують як ДПА і вносять у атестат. Тривалість тестування, залежно від предмета, 120-180 хвилин. На Житомирщині діятиме 39 пунктів проходження ЗНО, а їх роботу забезпечуватиме 2432 педагогічних працівники.  Учням з деяких районів необхідно буде їхати на пункти у сусідні райони чи в обласний центр, якщо там дуже мала кількість зареєстрованих.

На українську мову і літературу на Житомирщині зареєструвалося 9477 осіб,  на математику – 4911, на історію – 7048. Додаткова сесія ЗНО буде з 14 червня. Для дітей з особливими потребами під час тестування будуть створені необхідні умови.

Людмила Марцева відзначила, що кількість бажаючих проходити ЗНО щорічно зростає, тому й кількість спостерігачів теж збільшили. Вона також акцентувала увагу на тому, що учням заборонено проносити з собою на тестування телефони та інші засоби. У  разі їх виявлення, учасника ЗНО позбавляють права завершити свою роботу і він має покинути пункт ЗНО, результат не зараховується.

Важливо, що учні, які не складуть українську мову та літературу далі до проходження ЗНО не допускаються. У контексті цього Марцева оприлюднила статистику з інформацією про те, скільки учнів з Житомирщини у попередні роки не змогли на ЗНО отримати мінімальний бал і не подолали поріг. З української мови таких у минулому році було 9%, з математики – 25, 7%, з фізики  – 25, 9%, а з хімії – 19%.

Протягом 2008-2015 років у загальному рейтингу по Україні Житомирщина за результатами ЗНО по різних предметах серед усіх регіонів опустилася на кілька позицій.  Приміром, раніше з української мови була на 3 місці, а нині  – на 16,  на 20 з математики і 19 з біології, а от з англійської навпаки  – піднялася на 12 місце. У 2015 році на Житомирщині 45 учнів мали 200 балів із ЗНО, 13 з яких – це житомиряни.

Людмила Марцева також розповіла про структуру завдань і систему оцінювання під час ЗНО.

Як готуватися до тестування  учасникам зустрічі розповів завідувач центру довузівської освіти та роботи з іноземними студентами ЖДТУ Олександр Прилипко. Він також нагадав, що варто  подбати про квитки до пункту проходження ЗНО, дізнатися точну адресу розташування і приїхати вчасно.

По завершенню зустрічі «ЗНО: секрети успіху» в ЖДТУ серед 120 майбутніх абітурієнтів розіграли подарунки – поїздку з навчальною метою до Чехії, сертифікати на екскурсії, курси з веб-програмування, на вивчення англійської з носіями мови, на відвідування занять у бізнес-школі практичного менеджменту, флешки та ін.

 

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */