В ЖДТУ триває фотовиставка проекту «Рани» про покалічених війною бійців

Shares

До 14 грудня в музеї Житомирського державного технологічного університету (2 поверх) триває виставка проекту «Рани» американського фотографа Йосипа Сивенького.

В Житомир експозицію привезли на початку листопада, а до цього представляли у Києві та Львові. Підтримку проекту надає всеукраїнська волонтерська ініціатива «Герої АТО», керівник якої  – Анатолій Мазарчук, випускник ЖДТУ.

«Я звернувся до Анатолія та Йосипа з пропозицією показати ці світлини і в нашому університеті, – відзначає голова студентської профспілки ЖДТУ Владислав Савіцький. – Вже з 30 листопада їх мають можливість оглянути студенти, викладачі, співробітники і гості нашого вузу. Звичайно, фото насправді важкі для сприймання, але такою сьогодні є реальність нашого життя, адже на Сході досі триває війна, яка калічить життя та долі захисників. Ми всіляко намагаємося підтримувати військовослужбовців, влаштовуючи акції по збору речей, засобів гігієни, солодощів, питної води, а також провідуємо поранених героїв у Житомирському госпіталі. Багато випускників технологічного університету пішли на захист держави або присвятили себе волонтерству».

Автор виставки Йосип Сивенький відзначає, що свого часу йому довелося працювати у багатьох «гарячих» точках світу, коли навіть мови не знав і спілкувався з перекладачем. Тема української війни йому стала особливо близькою, адже він має українське коріння, хоча й народився в Америці.

Йосиф також додає, що кожна його робота говорить сама за себе. За цими фотографіями  – долі десятків воїнів та їх рідних. Комусь з моменту зйомки вже вдалося одужати чи стати на ноги, а хтось досі бореться за життя, яке вже ніколи не стане повноцінним.

Військові з відірваними кінцівками і пошматованими тілами, але світлими поглядами і вірою в те, що врешті все буде добре, – переважно такі герої проекту «РАНИ». Фотографій дуже багато, але розбитих війною бійців ще більше.

Загалом проект «РАНИ» про тему, яка лишається поза увагою міжнародної та української громадськості: проблеми, що стоять перед тими, кого було поранено у війні за українську Європу та демократичне майбутнє, їхні довгострокові витрати на медичне обслуговування, пенсії, фізичну терапію, професійну підготовку, ПТСР та інфраструктуру для людей з обмеженими можливостями. Відтак, проект призначений для інформування і заохочення до дискусії українців про масштабну реінтеграцію поранених солдатів та активістів до повсякденного життя, а також щоб надихнути допомагати іншим.

Йосиф відзначає, що періодично з ним зв’язуються волонтери та просто небайдужі люди і просять контакти того чи іншого бійця, зображеного на фото проекту, аби  підтримати фінансово чи надати іншу допомогу.

Відзначимо, що фотопроект «РАНИ» має свій офіційний сайт в інтернеті.

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */