Герб Житомирської області

75 років з дня утворення Житомирської області

Shares

В ДИТИНСТВІ ВІДКРИВАЄШ МАТЕРИК,

КОТРИЙ НАЗВЕТЬСЯ ПОТІМ — БАТЬКІВЩИНА.

Л. КОСТЕНКО

Житомирщина. Волинь. Полісся. Слова знайомі і дорогі нашому краянину з дитинства.

Житомирська земля по-своєму унікальна. Тут поєдналися самобутня давня культура поліщуків і подолян, українців, білорусів, поляків, євреїв, росіян, німців, чехів, татар… Ця земля майже навпіл розділена головною річкою області Тетеревом, що поділяє Житомирщину на дві природно-кліматичні зони України – Полісся і Лісостеп.

Житомирщина – одвічна земля України, один із центрів зародження слов’янства.

Житомирська область, утворена 22 вересня 1937 року на давніх історичних землях Волині-Київщини-Житомирщини, є однією з найбільших за територією в Україні. За площею вона більша, ніж такі країни, як Албанія, Вірменія, Кіпр, Ізраїль, Ліван, що виразно помітні на картах світу.

Культуру і традиції житомирського краю зберігають міста і села. Найдавніші з них: Котельня, Яроповичі, Колодяжне, Ягнятин, Коростень, Овруч, Житомир, Чуднів, Малин, Радомишль, що налічують тисячолітню історію.

Туристичною привабливістю Житомирської області є музеї, пам’ятки історії, археології та монументального мистецтва. На державному обліку в області перебуває 3202 пам’яток, у тому числі археології – 805, історії — 2317, монументального мистецтва – 80. До Державного реєстру нерухомих пам’яток України національного значення занесені 16 пам’яток, у тому числі археології — 12, історії — 3 та монументального мистецтва – 1.

Майже триста тисяч предметів історико-культурної спадщини, значна частина яких є унікальними, зберігають музеї області, зокрема, єдиний в Україні Музей космонавтики та меморіальний музей С. П. Корольова, обласний краєзнавчий та його відділ – музей природи, музей коштовного і декоративного каміння, історико-культурний комплекс “Замок Радомисль”, де розташований музей української домашньої ікони та старожитностей, обласний літературний музей, меморіальні музеї В. Г. Короленка, Лесі Українки, Оноре де Бальзака, музей – садиба М.Т. Рильського та ін.

Житомирська область має багату історію, неповторні мальовничі краєвиди, самобутню культуру, в яку яскраві сторінки вписано Сергієм Корольовим, Святославом Ріхтером, Борисом Лятошинським, Лесею Українкою, Оленою Пчілкою, Іваном Огієнком, Володимиром Короленком, Максимом Рильським, Борисом Теном, Іваном Кочергою, Михайлом Драгомановим, Олегом Ольжичем, Володимиром Антоновичем, генералом-фельдмаршалом Михайлом Кутузовим, Юзефом Крашевським, Сигізмундом Сєраковським та багатьма іншими видатними громадськими, політичними і культурними діячами минулого та сучасності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */