9 травня – День Перемоги у ВВВ

Shares

Вітаємо Вас з 9 Травня!

 

Ніхто не забутий, ніщо не забуто…кожен травень мільйони людей чують ці слова та пропускають їх крізь своє серце. Але з кожним роком молоде покоління  змінює ставлення до цього свята.

Того дня коли почалась війна, люди йшли на фронт не за Сталіна, не за режим, не за побудову комунізму, а за те що було в них з народження, яке увібралося з молоком матері…ЗА БАТЬКІВЩИНУ! Земля тоді витерпіла сотні смертей, боїв, криків та плачів…сотні нечуваних мук. Війна навчила людей бути разом, цінити кожну мить прожитого, що в наш час вже втрачає вагомість. Зараз важко судити про те, що було подолано тими вояками та їх сім’ями, хіба що зі слів тих, хто залишилися з нами –ветеранів. Це почесне звання мають тисячі, через пару років сотні, а вже потім безжальний час нам взагалі не залишить можливість подякувати цим героям…вони підуть до товаришів. Дуже важливо усвідомлювати це не тільки державі, тобто надавати їм допомогу та захист, але й кожному пересічному громадянину. Усвідомлювати те, що треба говорити дякую за це чисте і блакитне небо не тільки Богові, а і тим людям, що поклали своє життя за мир та спокій в далеких 40-х роках…

Ставлення до Великої Вітчизняної Війни з часом переростає не в потребу і не у відчуття чогось, що треба пам’ятати, а у формальність. Наче віддайте дань і вільні… Хотілося б, щоб це була внутрішня потреба –піти до вічного вогню, допомогти ветерану, згадати ті часи і замислитися. Звичайно неможливо цей процес нав’язати чи всилити, але достатньо просто пояснювати з малечу такі речі і буде результат…На такий подвиг теперішні юнаки, навряд чи зважаться. Адже від таких подій, що відбувалися протягом 1941-1945 рр., ніхто не застрахований, ніхто не має гарантій. Варто задуматися, що в наш час є пріоритетним!

Сьогодні чисте небо, цвіте бузок, життя повністю закохане у весну…але пам’ятаймо, що цей вже 67-й травневий настрій нам подарували людські серця, що так само прагнули дивитися на чисте мрійливе небо…

Визволення Житомира

 

Влітку 1943 року, після битви на Курській дузі, відбувся корінний перелом у ході Другої світової війни. Радянські війська стрімко просувалися на захід. У вересні—жовтні 1943 року Червона Армія форсувала Дніпро, а 6 листопада визволила Київ. В ході Київської наступальної операції війська 1-го Українського фронту вступили на землю Житомирщини. Ставка Верховного Головнокомандування поставила перед командувачем фронту М. Ф. Ватутіним завдання якомога швидше оволодіти Житомиром — опорним пунктом оборони противника. Наступ на житомирському напрямку здійснювали 23-й стрілецький корпус генерал-майора М. В. Чувакова. кінно-механізована група в складі 1-го Гвардійського кавалерійського корпусу генерал-лейтенанта В. К. Баранова та 5-го Гвардійського танкового корпусу генерал-лейтенанта О. Г. Кравченка.

Бої на ближніх підступах до Житомира розгорнулися в ніч на 12 листопада 1943 року. Завдяки вмілому обхідному маневру радянським військам вдалося уникнути вуличних боїв. Це значно зменшило втрати серед особового складу та цивільного населення, зберегло місто від зайвих руйнувань. Кидаючи озброєння та техніку гітлерівці почали пробиватися з оточення в напрямку на Чуднів та Бердичів. До 23-і години 12 листопада місто було повністю очищено від противника. Наступ радянських військ був настільки стрімким і несподіваним, що німці, тікаючи у паніці, залишили на станції Житомир численні склади з продовольством, військовим спорядженням, цистерни із спиртом. Військовим частинам та з’єднанням, які особливо відзначалися в боях за визволення міста, наказом ставки Верховного головнокомандування було присвоєно почесне найменування «Житомирських». На їх честь 13 листопада 1943 року в Москві було дано салют 20-ма артилерійськими залпами з 224-х гармат.

9 травня 2012 року Житомир святкуватиме День Перемоги по особливому.

Перша частина святкування, як заведено, буде проводитись на площі Перемоги та біля Монументу Слави, а друга половина свята зосередиться на території ТРЦ «Глобала UA».

Вперше в Житомирі буде проведена масштабна тематична виставка військової техніки, яка працюватиме з 8.00 і до 22.00. Біля кожного експонату знаходитиметься кваліфікований інструктор, який зможе продемонструвати техніку, відповісти на всі запитання. Діти та всі охочі матимуть змогу не лише оглянути представлену техніку здалеку, а й заглянути всередину. Крім виставки військової техніки, в програмі святкування Дня Перемоги заплановано безліч інших цікавих заходів, які будуть проводитись як на відкритій площадці зони для паркування, так і в приміщенні самого ТРЦ «Глобал UA». Глядачі матимуть змогу насолодитись тематичними композиціями військового оркестру та академічного театру ім.. Кочерги, переглянути показові виступи 8-го армійського корпусу стройової підготовки, рукопашного бою, виступ роти розвідників та кавалерії, а також показовий виступ парашутистів. Будуть представлені і незвичні номери, такі як виступи військових біт-боксерв та тематичний брейк-денс в камуфляжі. Протягом усього дня військові пригощатимуть житомирян солдатською кашею та іншими стравами Польової кухні.

Інформацію підготовлено бібліотекою ЖДТУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */