Тарас Григорович Шевченко

198-а річниця від дня народження Тараса Шевченка

Shares

“Він був сином мужика — і став володарем в царстві духа. Він був кріпаком і — став гігантом в царстві людської культури

І.Я. Франко

 

Тарас Григорович ШевченкоНезабаром 9 березня в Україні відзначатиметься 198-а річниця від дня народження Тараса Шевченка – геніального українського поета, письменника (драматурга, прозаїка), художника (живописця, гравера), громадського діяча, філософа, політика, фольклориста, етнографа, історика. З роками у цілому світі увага до генія Тараса Шевченка не послаблюється, а навпаки, стає актуальнішою – варто згадати лише сам факт, що «Кобзар» перекладено 40 мовами.

Уже для багатьох поколінь українців – і не тільки українців – Шевченко означає так багато, що сама собою створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами, в нас. Та це лише ілюзія. Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінчений. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з її буттям продовжується нею, вбираючи в себе нові дні і новий досвід народу, відзиваючись на нові болі й думи, стаючи до нових скрижалів долі. Він росте й розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічнім шляху до Шевченка

Іван Дзюба “На вічнім шляху до Шевченка”

 

Неперевершений світоч української культури, геніальний поет, художник,мислитель Т.Г. Шевченко відомий в історії України як непохитний борець за її державну незалежність та політичну самостійність, за повне визволення українського народу від національного й соціального гноблення. Його пройняті демократичними ідеями твори набули популярності серед громадськості та широких народних мас.

Т. Шевченко піднісся до вершин людського духу, до вершин вселюдської любові, бо був найбільшим патріотом України, заповідав нам любити свій народ, плекати свою культуру. Забуваються усі лиха важкого Тарасового дитинства, але чомусь назавжди запам’ятовується той епізод, коли він, малий і босий, вийшов за село і пішов до обрію – шукати залізні стовпи, що підпирають небо.

Мабуть, ця пригода й була символічним початком життя Великого Кобзаря. “Він поет усього людства, – так сказала про Т.Г. Шевченка відома англійська політична діячка Полін Бентлі. – Тарас Шевченко виходить за межі однієї країни. Його заклик до братерства й любові, до правди й справедливості, а над усе – до волі, має всесвітнє значення”. Підтвердженням цьому є той факт, що твори Кобзаря видавались за кордоном понад 300 разів і перекладалися на 147 мов світу. Творчість Т. Шевченка майже вся стала якщо не піснею, то джерелом для створення опер, балетів, кантат, сюїт тощо. Вдивовижу факт, що не має аналога в світовому письменництві: на 240 шевченкових творів, які становлять його “Кобзар”, композиторами складено понад 500 музичних творів. У світі зведено більше ніж 450 пам’ятників Т. Шевченку, зокрема в США (Вашингтон, Керхомоксон), Канаді (Вінніпег), Італії (Рим), Аргентині (Буенос-Айрес), Франції (Париж, Тулуза-Мірта). Є мала планета “Кобзар” – її відкрив 20 грудня 1976 року український астроном Микола Чорних.

Інтернет ресурси:

  • http://www.poezia.org/ua/personnels/4 – авторська сторінка Тараса Шевченка в електронному архіві “Поезія та авторська пісня України”
  • http://www.kobzar.info/ – Портал, присвячений Шевченку
  • http://poetyka.uazone.net/kobzar – Web-версія “Кобзаря” Тараса Григоровича Шевченка в Бібліотеці Української Поезії.

Інформацію підготовлено бібліотекою ЖДТУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */