Загальне фото на пам'ять з ветераном-танкістом Поздняковим Костянтином Васильовичем

65-та річниця звільнення України від німецько-фашистських загарбників

Shares

Звільнення України від німецько-фашистських загарбників почалося з середини 1943 року після Сталінградської битви та битви на Курській дузі, що зіграли вирішальну роль у здійсненні докорінного перелому у Великій Вітчизняній війні й вплинули на весь хід Другої світової війни.

Перемога під Курськом створила сприятливі умови для визволення України. Військам було поставлене завдання – звільнити Донбас, лівобережну Україну і вийти до Дніпра. Це завдання нашими військами було успішно виконано. Уже 12-го серпня 1943 року було звільнено перше місто України – м. Харків, а в 20-х числах вересня 1943 року лівобережна Україна й Донбас були звільнені, був блокований Крим. Наші війська на широкому фронті вийшли до Дніпра і в ряді районів форсували його й за підтримкою партизанів захопили 25 плацдармів.

6-го листопада 1943 року військами Першого Українського фронту під командуванням генерала Ватутіна було звільнено м. Київ. За успішне форсування Дніпра 2,5 тисячам чоловік було надане звання Героя Радянського Союзу.

Звірства фашистів в окупованих районах привели до повсюдного розгортання всенародної боротьби – партизанському руху. Був створений центральний штаб партизанського руху на Україні, який очолив т. Строкач. Активно діяли партизанські з’єднання Ковпака, Сабурова, Мірошника, Федорова й ін. Створювалися підпільні молодіжні організації «Молода гвардія» у Донбасі, підпілля в Малині (Ніна Сосніна), підпілля на Житомирщині – під керівництвом Шелушкова і Малікова, у Коростишеві – керівник Музика, у Малині – керівник Тараскін і багато інших. Тільки за другу половину 1942 року було пущено під укіс близько 5 тисяч ешелонів з живою силою й технікою супротивника. За квітень-жовтень 1943 року – 1880. Знищено 658 тисяч мостів.

У листопаді – грудні 1943 року розгорнувся запеклий бій за Житомирщину, що тривав 40 днів. Було знищено 2200 танків і велика кількість іншої техніки й живої сили.

З 24 грудня 1943р. по 15 січня 1944 року проводилася Житомирсько-Бердичівська операція військ 1-го Українського фронту під командуванням генерала армії Ватутіна Н.Ф., ім’ям якого названа одна з вулиць нашого міста.

За сім діб, розгромивши вороже угрупування, війська фронту 30 грудня 1943 року зав’язали бої на підступах до Житомира, і 31 грудня Житомир був звільнений.

У боях за звільнення Житомира відрізнилися війська генералів Гречко, Леселідзе, Черняхівського, Рибалко, Катукова. Їх іменами названі вулиці м. Житомира, а 33 з’єднання й частини за відмінність у боях одержали почесне звання «Житомирських» і 15 з них нагороджені орденами.

У ході боїв за звільнення Житомирщини в оперативній смузі Першого Українського фронту діяло 12 партизанських з’єднань і загонів.

У підсумку Житомирсько-Бердичівської операції були звільнені Київська й Житомирська області, частина Вінницької й Ровенської областей. На Житомирщині в жорстокій сутичці з ворогом загинуло смертю хоробрих більше 80 тисяч чоловік. 45 воїнів були визнані гідними високого звання Героя Радянського Союзу.

Війська чотирьох Українських фронтів продовжили наступальні дії по звільненню України. Була нанесена поразка ворогові під м. Рівне й Луцьком. У лютому 1944 року війська 3-го й 4-го Українських фронтів розгромили Нікопольсько-Криворізьке угрупування, а у березні-квітні 1944 року повністю завершили визволення лівобережної України. Наші війська форсували з ходу Південний Буг, Дністер, Прут і звільнили міста Херсон, Миколаїв, Одесу. 26 березня війська вийшли на державний кордон на фронті 65 км. по р. Прут.

Звільнення Криму почалося 6-го квітня 1944р. 9-го квітня було звільнено м. Сімферополь, а 12-го квітня Крим звільнений повністю.

23 червня 1944 року почалася Білоруська операція, що сприяло наступу наших військ на Львівсько-Сандомирському напрямку.

У липні 1944р. війська 1-го Українського фронту нанесли два потужні удари на Рава-Руському й Львівському напрямках. Було розгромлене сильне угруповання супротивника під Бродами, а незабаром звільнені Львів і Івано-Франківськ.

20 серпня 1944р. почалася Яссько-Кишенівська операція, у результаті якої до кінця місяця була повністю звільнена Молдавія.

Повне звільнення Українських земель було здійснено в ході наступу в Карпатах 28 жовтня 1944 року. З тих пір цей день відзначається щорічно, як день звільнення України від німецько-фашистських загарбників.

Про ці події воєнного лихоліття і свою участь в тяжких боях з німецько-фашистськими загарбниками розповіли студентам ЖДТУ 25 жовтня 2010р. представники Ради ветеранів міста Житомира, учасники бойових дій у Великій Вітчизняній війні – Бобилєв Герман Іванович, Корнієнко Володимир Сергійович, Максимов Андрій Максимович, Поздняков Костянтин Васильович.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */