Виступ студентського ректору ЖДТУ

Обговорення Постанови Кабінету Міністрів України №796 від 27 серпня 2010 року

Shares

12 жовтня відбулася зустріч керівництва університету з представниками студентського самоврядування. Основна тема зустрічі – обговорення Постанови КМУ «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності».

У зустрічі взяли участь ректор університету проф. Мельничук П.П., перший проректор доц. Олійник О.В., помічник ректора з економічних питань Дмитренко З.В., декани факультетів, голова профспілки студентів Кончаковський А.П., студентський ректор Сладковська А., студентські декани.

Представники адміністрації університету наголосили, що прийняття Постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року №796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форм власності» викликане вимогою часу. Цей нормативний акт прийнято Урядом на заміну документу, що діяв з 1997 року. Новий перелік платних послуг враховує зміни у законодавстві, що відбулись протягом десятиліття, конкретизує та узгоджує з іншими нормативним актами платну діяльності у сфері освіти, узагальнює та регламентує всі види платних послуг, які можуть надавати навчальні заклади в рамках правового поля. Так, перелік містить новий розділ щодо послуг у сфері науки та науково-технічної діяльності, вперше з’явилось положення, що дозволяє навчальним закладам виробляти та реалізовувати власну продукцію громадського харчування, розширює та робить доступними для всіх бажаючих доступ до бібліотечних фондів та інтернет-ресурсів навчальних закладів, також введено в правові рамки видання та розповсюдження навчальними закладами навчальної літератури, створеної власними силами.

Голова студентської профспілки наголосив, що прийнятою постановою визначено перелік послуг, що надаватимуться навчальними закладами діям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та особам з їх числа на безоплатній основі.

Щодо вартості платних послуг роз’яснення надала помічник ректора з економічних питань.

Постановою КМУ від 27.08.2010 р. №796 затверджений перелік платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами. Виходячи зі свого кадрового забезпечення, матеріальної бази, фінансового становища кожен навчальний заклад самостійно вирішує які саме платні послуги він буде надавати.

Надання платних послуг університетом здійснюється відповідно до Положення про надання платних послуг, затвердженого ректором. Керівник закладу затверджує ціни на кожний вид платних послуг. Вартість платної послуги розраховується на підставі спільного наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів та Міністерства економіки від 27.10.1997 року №383/239/131 “Про затвердження Порядку надання платних послуг державними навчальними закладами”.

Згідно з Постановою №796 Додаткові освітні послуги надаються за проведення занять, консультацій, курсів, гуртків, факультативів понад обсяги встановлені навчальними планами університету або у поза навчальний час.

В розрахунок вартості додаткових платних послуг включаються:

  • витрати на оплату праці;
  • внески на соціальні заходи (на державне соціальне страхування, державне пенсійне страхування тощо);
  • матеріальні витрати, у тому числі на придбання матеріалів, інструменту, енергоносіїв, тощо;
  • знос основних фондів, що використовуються для надання послуг.

Згідно з ст.64 Закону України “Про вищу освіту” розмір плати за весь строк навчання або за надання додаткових освітніх послуг встановлюється у договорі, що укладається між ВНЗ та особою, що оплачуватиме навчання або надання додаткових освітніх послуг. Розмір плати не може змінюватися протягом усього строку навчання. Плата за навчання або за надання додаткових освітніх послуг може вноситися за весь строк навчання або надання додаткових освітніх послуг повністю одноразово або частками. Оплата здійснюється через банки з яким ВНЗ заключив договори на обслуговування (Ощадбанк, Приватбанк) на підставі рахунків, які надаються студентам планово-фінансовим відділом університету. На сьогоднішній день Житомирським державним технологічним університетом надаються платні послуги, які були передбачені Постановою КМУ від 20.01.1998 року №38 і відповідають пп. 1.1, 1.2, 1.5, 1.7, 1.10, 1.11 Постанови №796.

Про надання платних послуг відповідно до п.п. 1.8, 1.14, 1.22 наказ в університеті відсутній, тобто вищевказані послуги університетом не надаються.

Студентський ректор відзначила, що студентське самоврядування у прямому значенні цього слова є посередником між викладачами та студентами починаючи з першого курсу. Студентське самоврядування контролює питання щодо оплати додаткових послуг. Відповідно, наші студенти спокійно реагують на цю Постанову.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */