Відповідно до плану роботи кафедри туризму та готельно-ресторанної справи 11 грудня 2025 року відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню та вдосконалення освітньо-професійних програм спеціальності J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», J3 «Туризм та рекреація» освітніх рівнів «бакалавр» та «магістр».
Захід став важливою платформою для відкритого діалогу зі стейкхолдерами та продовжив ідеї, озвучені завідувачем кафедри Альоною КЛИМЧУК: необхідність формування інноваційних, сучасних та конкурентоспроможних освітніх програм, здатних відповідати викликам воєнного часу, цифровізації сервісів, зміни поведінки туристів, запиту на безпечність, інклюзію та гнучкість у сфері гостинності та туризму.
Для обговорення були представлені наступні проєкти освітніх програм на 2026-2027 н.р.:
- Освітньо-професійна програма «Готельно-ресторанна справа» освітнього рівня «магістр» (гарант програми – д.е.н., професор Климчук А.О.)
- Освітньо-професійна програма «Туризмознавство» освітнього рівня «магістр» (гарант програми – д.е.н., професор Олійник О.В.)
- Освітньо-професійна програма «Готельно-ресторанна справа» освітнього рівня «бакалавр» (гарант програми – к.е.н., доцент Каленська В.П.)
- Освітньо-професійна програма «Туризм і рекреація» освітнього рівня «бакалавр» (гарант програми – к.і.н., доцент Любченко В.В.)
Проєкти освітніх програм були завчасно оприлюднені на сайті університету для відкритого обговорення. Це дало можливість усім зацікавленим сторонам ознайомитися зі змістом, представити пропозиції та висловити зауваження – як під час безпосередньої дискусії, так і в письмовому форматі шляхом подання рецензій.
У ході роботи круглого столу, гаранти програм окреслили ключові аспекти оновлених освітніх траєкторій: логіку структури і взаємозв’язок нормативних, професійних та вибіркових компонент, актуальність змісту освітніх компонент відповідно до сучасних вимог індустрії гостинності та туризму, а також рівень практичної підготовки здобувачів.
До обговорення долучилися представники бізнесу, професійних асоціацій, туристичних агенцій, музеїв, центрів культури, органів місцевого самоврядування та наукової спільноти.
Роботодавці:
- Гаврилова Яніна – голова правління громадської спілки «Всеукраїнська асоціація гідів»
- Чорний Олександр – сертифікований бізнес-тренер, власник Школи готельного бізнесу SMART EDUCATION
- Магалецька Ірина – роботодавець, керівниця Навчального центру готельної і ресторанної справи Optima Hotels&Resorts, PhD з технічних наук
- Томашевська Марія – виконуюча обов’язки директора КУ «Житомирський обласний центр народної творчості та туризму»
- Василевська Ніна – керуюча готелем «Optima Collection»
- Святненко Юлія – представниця відділу культури Тетерівської об’єднаної територіальної громади
- Дверник Валентина – начальник відділу культури і туризму Тетерівської сільської ради
- Мічковська Юлія – директор туристичної агенції «Поїхали з нами» м. Житомир
- Рудницька Наталія – начальник відділу культури та туризму Андрушівської міської ради.
- Волощук Дарина – завідувачка відділу науково-освітньої роботи та соціальних комунікацій Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова
- Мейська Анастасія – менеджер по роботі з клієнтами компанії Atlantis travel & tourism
- Лісневська Тетяна – директор туристичної агенції Stefanitour (м. Київ)
Представники наукової спільноти:
- Опанащук Юрій – к.е.н., доцент кафедри регіоналістики і туризму КНЕУ ім. В. Гетьмана, голова Асоціації готельних об’єднань та готелів міст України, заслужений працівник сфери послуг України
- Левицька Інна – д.е.н. професор, професор кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі Національного університету біоресурсів і природокористування України
- Мельник Ірина – д.е.н., професор, завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Львівського торговельно-економічного університету
- Філь Марія – к.т.н., доцент кафедри туризму Львівського національного університету Імені Франка
- Калько Андрій – д.геогр.н., професор, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Національного університету водного господарства та природокористування
- Коротун Сергій – к.геогр.н., доцент, завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Національного університету водного господарства та природокористування
- Кравчук Наталія – директор кафедри туристичних послуг Економічного університету в м. Бидгощ, Польща
- Чорна Мар’яна – к.і.н., старший науковий співробітник ДНУ «Енциклопедичне видання»
Окремо варто відзначити участь представників освітньо-науково-виробничого кластеру «Освіта, наука, практика для майбутнього», учасником якого є також Державний університет «Житомирська політехніка». Долучення партнерів кластеру посилило міжінституційну співпрацю та сприяло формуванню узгоджених підходів до вдосконалення змісту освітніх програм.
До обговорення долучилися також внутрішні стейкхолдери – студенти бакалаврських і магістерських освітніх програм, а також викладачі кафедри.
Під час зустрічі особливу увагу було зосереджено на шляхах підвищення конкурентоспроможності майбутніх випускників. Учасники круглого столу наголосили на необхідності постійного стимулювання навчальної мотивації студентів, розвитку їхніх актуальних професійних компетентностей і формуванні здатності реагувати на сучасні виклики галузі. Такий підхід сприятиме підготовці фахівців, які зможуть ефективно долучатися до розвитку туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні.
Усі пропозиції та зауваження, висловлені під час дискусії, будуть детально опрацьовані робочими групами освітньо-професійних програм та враховані під час формування їх фінальної версії – відповідно до стандартів вищої освіти і потреб ринку праці.
Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи щиро дякує всім учасникам круглого столу за активність, конструктивні ідеї та плідну співпрацю.










