3 грудня 2025 року в Державному університеті «Житомирська політехніка» відбувся круглий стіл, присвячений публічному обговоренню освітньо-професійних програм підготовки фахівців за спеціальністю Н1 «Агрономія» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти. Захід було організовано з метою забезпечення відкритості освітнього процесу, підвищення якості підготовки майбутніх агрономів і зміцнення взаємодії між університетом, роботодавцями й галузевими установами.
Обговорення пройшло у змішаному форматі, що дало змогу залучити широке коло учасників. До роботи круглого столу долучилися представники аграрного бізнесу, керівники та провідні спеціалісти аграрних підприємств, експерти профільних наукових установ, викладачі університету, здобувачі вищої освіти спеціальності 201 / Н1 «Агрономія», а також стейкґолдери ринку праці, зацікавлені у формуванні конкурентоспроможних кадрів для аграрного сектору.
До обговорення були представлені наступні освітньо-професійні програми:
- ОПП «Агрономія» ОС бакалавр – гарант: к. с.-г. н., доцент Сергій Вигера;
- ОПП «Агрономія» ОС магістр – гарант: д. с.-г. н., професор Михайло Ключевич.
У круглому столі взяли участь:
- Котенко Володимир – к. т. н., доцент, декан факультете гірничої сприви, природокористування та будівництва;
- Рижук Сергій – д. с.-г. н., проф., академік НААН, директор Інституту сільського господарства Полісся НААН;
- Стригун Олександр– д. с.-г. н., ст. н. с., завідувач лабораторії ентомології та стійкості сільськогосподарських культур проти шкідників Інституту захисту рослин НААН;
- Венгер Олег– к. с.-г. н., провідний н. с. відділу селекції та інноваційних технологій хмелю ІСГ Полісся НААН;
- Штанько Ігор – к. с.-г. н., провідний н. с., завідувач відділу селекції та інноваційних технологій хмелю ІСГ Полісся НААН;
- Ільїнський Юрій – к. с.-г. н., н. с. відділу селекції та інноваційних технологій хмелю ІСГ Полісся НААН;
- Федорчук Наталія, Шевчук Ольга – співробітники ІСГ Полісся НААН;
- Тимощук Василь– директор ТОВ “Овочевий комбінат Станишівка” Житомирської області;
- Олійник Тетяна – к. с.-г. н., ст. н. с., доцент, завідувач лабораторії біотехнології Інституту карторлярства НААН України кандидат сільськогосподарських наук;
- Ковальчук Руслан – голова правління ГО «Інститут доброї їжі Україна»;
- Волошенко Олександр – директор ТОВ «Горіх Полісся» Житомирської області, роботодавець;
- Маргітай Любов – к. б. н., доцент кафедри плодоовочівництва і виноградарства ДВНЗ “Ужгородський національний університет”);
- Вінічук Михайло – д. с.-г. н., проф. кафедри здоров’я природи та якості харчових ресурсів;
- Кравченко Наталія – д. с.-г. н., проф. кафедри здоров’я природи та якості харчових ресурсів;
- Можарівська Інна – к. с.-г. н., доцент кафедри здоров’я природи та якості харчових ресурсів.
Учасники заходу детально проаналізували структуру та зміст освітньо-професійних програм, окреслили вимоги сучасного аграрного виробництва, обговорили перспективи удосконалення навчальних планів. Особливу увагу приділено практичній підготовці студентів, інтеграції інноваційних технологій у навчальний процес, розвитку компетентностей у сфері точного землеробства, сталого агровиробництва.
Колектив кафедри здоров’я природи та якості харчових ресурсів дякує всім учасникам круглого столу за активну позицію, цінні зауваження й пропозиції, зацікавленість у розвитку освітніх програм зі спеціальності Н1 «Агрономія» та вагомий внесок у формування якісної фахової підготовки майбутніх аграріїв.














