Гостьова лекція від Демченко Віктора для студентів Житомирської політехніки

Shares

7 жовтня 2024 року відбулась гостьова лекція на тему: «Чорне море: сучасний стан, проблеми, напрями відновлення» для студентів спеціальностей 103 «Науки про Землю», 101 «Екологія», 183 «Технології захисту навколишнього середовища».

Лектор – Демченко Віктор Олексійович, доктор біологічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з наукової роботи Інституту морської біології НАН України.

У перші дні повномасштабної війни, Віктор Олексійович добровольцем пішов захищати України. Нещодавно він повернувся до наукової роботи і стоїть на захисті Чорного моря.

Під час лекції Віктор Олексійович окреслив основні проблеми Чорного моря та прибережних територій. Особливий акцент зроблено на руйнівний вплив військової агресії на екосистему Чорного моря.

Лектор привернув увагу студентів до Каховської екологічної катастрофи, яка виникла під час підриву греблі Каховського водосховища у 2023 році. Він зазначив, як її негативні наслідки для екосистеми, так і позитивні моменти. Також запропоновано можливі шляхи відновлення екосистеми Чорного моря.

Загалом лекція була дуже насичена різноманітними слайдами, актуальною інформацією щодо природоохоронних територій узбережжя Чорного моря. Лектором визначено сучасний екологічний статус морських прибережних акваторій та лиманів Азово-Чорноморського регіону, надано інформацію про території Смарагдової мережі, які окуповані або знаходяться на лінії бойових дій та багато інших важливих питань.

В кінці лекції викладачі і студенти з цікавістю задали питання і отримали відповідь фахівця.

Щиро дякуємо Віктору Олексійовичу за змістовну та цікаву лекцію!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */