Проведено бесіду зі студентами спеціальності 051 «Економіка» щодо використання ШІ з дотриманням норм академічної доброчесності

Shares

Щорічно кафедра фінансів та цифрової економіки проводить для здобувачів вищої освіти спеціальності 051 «Економіка» тематичні лекції-бесіди та кураторські години щодо академічної доброчесності та новацій у цій сфері. Так, у період 1–4 жовтня у межах запланованих заходів гарантів освітньо-професійних програм, гарант ОПП «Економіка» спеціальності 051 «Економіка» Світлана Обіход ознайомила магістрантів 1-го та 2-го років навчання (групи ЕПМ-21 та ЕПМ-22) з важливими змінами у Положенні про академічну доброчесність та етику академічних взаємовідносин в Державному університеті «Житомирська політехніка». Зокрема, було зазначено про нові вимоги до перевірки кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти на наявність запозичень, закріплені в новій редакцій даного Положення.

Також кураторами академічних груп з 1-го по 4-й навчальні курси (ЕК-5, ЕК-6, ЕК-6к, ЕК-7, ЕК-9к) доцентами Тетяною Мельник, Наталією Овандер, Вячеславом Ткачуком та Віталієм Травіним було проведено бесіду зі студентами в межах окремих зустрічей на тему «Проблеми використання ШІ в науковій та освітній діяльності в контексті дотримання принципів академічної доброчесності». Присутні мали змогу почути про відповідальність за написання кваліфікаційних і наукових робіт за допомогою штучного інтелекту (наприклад, ChatGPT) та плагіат.

Гарант ОПП «Цифрова економіка» спеціальності 051 «Економіка» доцент Наталія Овандер під час спілкування зі студентами груп ЕК-5, ЕК-6к, відзначила також про:

  • «блоковий підхід» при перевірці текстів документів для уникнення ситуацій трактування усталених понять як фрагментів запозиченого тексту;
  • межі бази даних для програмного продукту, що використовується під час перевірки кваліфікаційних робіт;
  • допустимий обсяг запозичень у кваліфікаційних роботах (до 40 % з одного джерела для освітнього ступеня «бакалавр» та 25 % для освітнього ступеня «магістр»);
  • рішення про допуск роботи до захисту в екзаменаційній комісії, яке спільно приймає експертна комісія у складі рецензента та наукового керівника тощо.

Кафедра фінансів та цифрової економіки щиро дякує шановним гарантам та кураторам за той обсяг корисної інформації щодо допуску та успішної підготовки до захисту в комісіях кваліфікаційних робіт, а також написання наукових робіт, в т. ч. конкурсних, для здобувачів вищої освіти, які вони отримали у ході цікавого і, головне, пізнавального спілкування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */