Міжнародне франкомовне стажування студентки Житомирської політехніки у Франції

Shares

Студентка четвертого курсу факультету педагогічних технологій та освіти впродовж життя за спеціальністю 035 «Філологія» (Прикладна лінгвістика) Тетяна Ковшун у липні 2024 року пройшла франкомовне стажування у Франції.

Розкажи про організацію, яка запросила тебе на стажування.

 Мені пощастило взяти участь у стажуванні завдяки громадській організації «Пам’яті життя Бальзака та Ганської», з якою співпрацює Житомирська політехніка. Я пройшла конкурсний відбір та отримала запрошення від Centres Internationaux Francophones des Lions Clubs. Зауважу, що для участі у цій програмі необхідно мати рівень В1 з французької мови.

Ця молодіжна франкомовна організація, яка складається з декількох центрів, розташованих у різних куточках Франції. Щоліта вона організовує мовно-культурні табори для франкомовної молоді з усього світу. Кожен із центрів має свою тематику, наприклад, французька культура, екологія, спорт, мистецтво.

Впродовж стажування ми провели два дні в Парижі, оглядаючи визначні місця, а решту часу проживали в сім’ях або гуртожитках центрів. Це дало можливість не лише ознайомитися з повсякденним життям французів, але й повністю зануритися у франкомовне середовище.

Цьогоріч я стажувалася в Centre International Francophone Aquitaine (CIFAQ), основна тема якого — спортивні активності. Девіз центру цього року — «2024 рік, олімпійський рік: спортивні серця, глобальні зв’язки: плекаймо пристрасть та єдність». Протягом місяця я разом із 25 стажерами з різних країн подорожувала Аквітанією, відвідувала музеї та міста регіону, займалася спортом і щодня практикувала французьку.

Які твої враження від стажування у Centres Internationaux Francophones des Lions Clubs? Що найбільше запам’яталося?

Стажування перевищило мої очікування. За цей місяць я відвідала такі міста, як Париж, Бордо, Ажен, Лурд, Аркашон, Сарла-ла-Канеда та багато інших мальовничих місць Франції. Я спробувала нові види спорту, включаючи дзюдо, рафтинг, катання на каяках та каное, а також ознайомилася зі спортом Басконії.

Найяскравішим враженням для мене стала подорож до Гранд-Дюн-дю-Піля — найвищої піщаної дюни в Європі. Ми також відвідали історичний центр Бордо та брали участь у дегустації вин регіону. Окрім того, було проведено багато лекцій, дебатів і конференцій, де кожен стажер міг висловити свої думки, обмінятися досвідом, вдосконалюючи таким чином свої мовленнєві вміння з французької мови.

Як спілкування з іншими стажерами та місцевими жителями вплинуло на твій рівень французької мови?

Серед учасників стажування були представники з різних країн, таких як Канада, Італія, Бразилія, Грузія, Чехія, Польща, Румунія та Вірменія. Нас поєднувала французька мова, якою ми постійно спілкувалися. Завдяки навчанню в Житомирській політехніці я мала достатній рівень знань, щоб спілкуватися з носіями мови та стажерами. Після закінчення програми я відчула, що значно удосконалили свою французьку та повернулася з глибшим розумінням французької культури, звичаїв і повсякденного життя. Я хочу додати, що французька мова відкриває перед студентами Житомирської політехніки нові можливості, зокрема участь у міжнародних програмах і стажуваннях, що сприяють професійному й особистісному розвитку. Тому можу всім порадити вивчати французьку в Житомирській політехніці, виходити із зони комфорту і не боятися брати участь у міжнародних програмах та проєктах, які розширюють наші горизонти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */