Відповідно до плану роботи кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, 05 грудня 2024 року відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню та вдосконалення освітньо-професійних програм «Готельно-ресторанна справа», «Туризм і рекреація» та «Туризмознавство» для освітніх рівнів «бакалавр» та «магістр».
Для обговорення були представлені наступні проєкти освітніх програм:
- Освітньо-професійна програма «Готельно-ресторанна справа» освітнього рівня «бакалавр» (гарант програми – к.тех.н., доцент Чагайда А.О.)
- Освітньо-професійна програма «Туризм і рекреація» освітнього рівня «бакалавр» (гарант програми – к.е.н., Каленська В.П.)
- Освітньо-професійна програма «Готельно-ресторанна справа» освітнього рівня «магістр» (гарант програми – д.е.н., доцент Климчук А.О.)
- Освітньо-професійна програма «Туризмознавство» освітнього рівня «магістр» (гарант програми – к.і.н., Любченко В.В.)
Проєкти освітніх програм з метою публічного обговорення, були розміщені на сайті університету, що дозволило всім присутнім на зустрічі ознайомитися зі змістом програм заздалегідь та висловити свої рекомендації та пропозиції усно або письмово у формі рецензії.
Гаранти представили ключові аспекти проєктів освітніх програм, серед яких структура та взаємозв’язок курсів, відповідність змістового наповнення освітніх компонент сучасним тенденціям галузі та рівень практичної підготовки здобувачів.
Серед зовнішніх стейкголдерів до обговорення долучилися:
- Олександр Чорний – сертифікований бізнес-тренер, власник Школи готельного бізнесу SMART EDUCATION
- Решетнікова Олена – виконуюча обов’язки директора Комунальної установи «Житомирський обласний туристично-інформаційний центр» Житомирської обласної ради
- Сергій Дехтяренко – директор туристичної агенція “Патріот”
- Артем Козловський – директор ТОВ «Клуб Датур», засновник франчайзингової мережі Enjoy the world, м. Житомир
- Ольга Волинчук – старший портьє готелю Optima Collection, м. Житомир
- Наталія Опанасюк – власниця туристичної компанії «Центр турів»
- Юлія Святненко – представниця відділу культури Тетерівської об’єднаної територіальної громади
- Ніна Весельська – керуюча готелем «Optima Collection»
- Юлія Мічковська – директор туристичної агенції «Поїхали з нами» м. Житомир
- Ігор Винниченко – к.геог.н., доцент, доцент кафедри країнознавства та туризму Київського національного університету ім. Тараса Шевченка
- Ірина Мельник – к.е.н., доцент, завідувач кафедри туристичного та готельного бізнесу Національного університету харчових технологій
- Лариса Гопкало – к.е.н., доцент кафедри готельно-ресторанної справи і туризму Національного університету біоресурсів та природокористування України
- Валентина Постова – к.е.н., доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ
- Олена Польова – д.е.н., професор, в.о. декана факультету економіки, інформаційних технологій та сфери обслуговування Вінницького національного аграрного університету
- Олена Королоп – к.пед.н., доцент кафедри професійної освіти, ресторанного та туристичного бізнесу Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка
До зустрічі долучилися також і внутрішні стейкголдери – здобувачі вищої освіти освітнього рівня «бакалавр» та «магістр», та професорсько-викладацький склад кафедри.
Окрему увагу було приділено питанням підвищення конкурентоспроможності випускників на ринку праці. Учасники круглого столу наголосили на необхідності постійної мотивації до навчання та формування у студентів ключових професійних навичок, які відповідатимуть викликам часу. Такий підхід сприятиме підготовці висококваліфікованих фахівців, які матимуть змогу активно розвивати індустрію гостинності та туризму в Україні.
Усі отримані рекомендації будуть проаналізовані робочими групами освітьно-професійних програм для врахування в остаточному варіанті програм, який спрямований на досягнення найвищих стандартів освіти у сфері туризму та готельно-ресторанної справи.
Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи висловлює щиру подяку всім учасникам круглого столу за активну участь, конструктивний діалог та слушні рекомендації.