Peer review в Burgenlandkreis – проєкт MILEstone програми Interreg Europe

Shares

З 15 по 17 жовтня 2024 року у м. Наумбург, район Burgenlandkreis (Німеччина), відбулася важлива подія в рамках проєкту ”MILEstone” програми Interreg Europe. Візит Peer Review, який об’єднує експертів та представників з різних країн, має на меті сприяти обміну досвідом у сфері інтеграції мігрантів, працевлаштування та соціального включення.

Цей візит є першим у серії аналогічних заходів, запланованих до квітня 2025 року, і в якому вперше Житомирська політехніка, з експертизою, приймала участь.

Метою peer review є покращення місцевих політик через глибокий аналіз стратегій, вивчення успішних практик та обговорення викликів, з якими стикаються громади на місцевому рівні. Представники Burgenlandkreis, що об’єднує 33 муніципалітети і 178,846 тис. мешканців, разом із колегами з різних європейських країн, зокрема Німеччини (Dresden, Leipzig, Naumburg, Zeitz, Klosterhäseler), Швеції (Linköping), Словенії (Postojna), Молдови (Ungheni) та України (Zhytomyr) працювали над новими рішеннями та розробляли рекомендації для підвищення ефективності інтеграційних програм.

Програма візиту розпочалася у місті Наумбург одразу 14 жовтня. З 15 жовтня по 17 жовтня експерти активно залучалися до роботи з місцевими проєктними партнерами, включаючи зустрічі з командою Burgenlandkreis, до обговорення результатів Базового Дослідження та відвідування міграційних служб і підприємств. Проведено інтерв’ю та зустрічі з організаціями, що займаються інтеграцією біженців та мігрантів у місцеву громаду та на ринок праці. Важливою частиною програми стало знайомство з роботою компаній, установ й організацій, які успішно інтегрують мігрантів у свої колективи. Такі виїзні зустрічі дозволяють побачити, як на практиці впроваджуються програми з інтеграції та соціальної підтримки. 

Однією з ключових тем обговорення стали можливості покращення інтеграційної політики через обмін найкращими практиками. Окрему увагу приділено питанням працевлаштування мігрантів, розвитку освітніх та соціальних програм, які сприяють їхньому швидшому адаптуванню у громадах. Також було розглянуто досвід регіонів, що вже мають успішні програми підтримки переміщених осіб, зокрема інтеграцію українських переселенців у Burgenlandkreis.

Завершилась програма розробкою пропозицій та презентацією результатів експертного візиту, під час якої учасники поділилися своїми враженнями та надали рекомендації місцевим партнерам. Обговорення стосувалось не лише поточних успіхів, але й шляхів удосконалення політики інтеграції мігрантів на основі отриманих уроків і досвіду.

Експертизу та розробку рекомендації від Житомирської політехніки провела доцент кафедри фінансів та цифрової економіки, очільниця Офісу фандрейзингу, к.е.н., доц. Юлія Богоявленська. Завдяки візиту, реалізуючи принципи наукової дипломатії, вдалось забезпечити налагодження партнерств, поширити практики Житомирської області та України щодо внутрішньо переміщених осіб та визначити перспективи майбутньої реінтеграції зовнішньо переміщених громадян України.

Університет приєднався до програми в термін до 07.06.2024 року, і результатом стала підтримка обидвох заявок.

Такі міжнародні експертні візити є ключовим елементом для побудови ефективної системи інтеграції мігрантів у Європі, що базується на міжрегіональному співробітництві та взаємному навчанні. Завдяки проєкту “MILEstone” партнери мають можливість відігравати провідну роль у впровадженні інноваційних рішень для підтримки мігрантів і сприяння соціальній згуртованості. 

Команда Житомирської політехніки вдячна за довіру партнерам і програмі!

Разом до справедливого та сталого миру!

Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. The Interreg Europe programme authorities are not liable for any information contained herein.

#MILEstone #Interreg_Europe #EC #EU

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */