21 травня студенти спеціальностей 241 «Готельно-ресторанна справа», 242 «Туризм», 101 «Екологія», 103 «Науки про Землю» та 183 «Технології захисту навколишнього середовища» відвідали фермерське господарство «Миколай», с. Барашівка Житомирського району.
Студенти даних спеціальностей здійснили візит на провідне фермерське господарство «Миколай», що займається вирощуванням перепелів, рибництвом та овочівництвом. Це підприємство є виробником перепелиних яєць і м’яса №1 в Україні та утримує понад 100 тисяч перепелів.
У межах екскурсії студенти мали змогу ознайомитися з інноваційними методами ведення фермерського господарства. Зокрема, їм було продемонстровано роботу біогазової установки, що працює на перепелиному посліді та виробляє 200 м³ газу на добу. Крім того, установка виробляє до 10 тонн цінних органічних добрив, які використовуються в органічному землеробстві.
Особливу увагу привернули плани господарства щодо створення симбіозу біогазової установки та установки закритого водообігу для вирощування риби. Це дозволить максимально ефективно використовувати водний ресурс та теплову енергію, що значно підвищить рентабельність виробництва.
Воду в господарстві використовують з власної свердловини, яка в подальшому ще проходить додаткову систему фільтрації. З метою раціонального планування земельних ресурсів проводиться посів зернових культур, урожаєм яких вигодовують птицю. На підприємстві дотримуються європейських вимог вирощування птахів та виготовлення продукції.
Візит до фермерського господарства «Миколай» став для студентів чудовою нагодою побачити сучасні технології та дізнатися про перспективи розвитку органічного виробництва в Україні, раціональне використання земельних та водних ресурсів й надихнув на нові ідеї для власних майбутніх проєктів.